Get this Widget

Adevărul despre sinuciderea pictorului Vincent Van Gogh

0

Moartea celebrului pictor Vincent Van Gogh a fost prezentată pentru o perioadă lungă de timp ca fiind o sinucidere. În ultimii ani au apărut însă tot mai multe date care indică faptul că artistul nu s-a sinucis, ci a fost victima unui accident nefericit, fiind împușcat din greșeală de un tânăr de 16 ani.

Pistolul despre care s-a spus că a fost utilizat de Van Gogh pentru a-și pune capăt zilelor a fost scos la vânzare de casa de licitaţii AuctionArt – Rémy Le Fur și a fost achiziționat de un anonim pentru suma de 162.500 de euro.

Acest eveniment în care “arma cea mai celebră din istoria artei” a fost readusă în atenția publică a prilejuit noi dezbateri legate de decesul pictorului.

Cercetătorii, care au analizat împrejurările în care s-a stins Van Gogh, vin cu foarte argumente prin care contestă ipoteza sinuciderii.

O perioadă lungă de timp, experții au susținut ideea că pictorul s-a sinucis cu o armă în 1890. Pistolul respectiv a zăcut ani de zile îngropată în pământ, fiind descoperită abia în 1960. Cultivatorul care a găsit-o a predat-o familiei actualului proprietar al hanului din Ravoux. Pistolul vizibil degradat a fost atârnat deasupra tejghelei hanului.

Găsirea armei i-a determinat pe cercetători să facă noi săpături legate de ultimele zile din viața pictorului. Ei au aflat că în data de 27 iulie 1890, celebrul pictor olandez care se instalase în Auvers-sur-Oise, la sfaturile fratelui său Theo, ar fi ieşit la o plimbare pe câmp. Artistul suferea destul de mult, fiind în atenţia medicului Paul Gachet pentru tulburările sale psihice.

Pentru a putea lucra în liniște, el închiriase o cameră la o pensiune. Deși bolnav, Van Gogh se afla în culmea carierei sale pictând un tablou pe zi.

Inițial s-a spus că în acea zi în care și-a găsit sfârșitul, a ieșit în obisnuita sa plimbare de duminică, iar undeva pe câmd și-a ridicat cămașa și s-a împușcat cu un pistol împrumutat de la gazdă. Rana produsă de armă l-a rănit doar foarte grav, iar pistolul i-a căzut din mână, iar Van Gogh a leşinat. El s-a trezit la căderea nopţii, rănit, şi s-a întors la pensiune. În pofida îngrijirilor doctorului său, Van Gogh a murit după două zile de agonie.

Biografii Gregory White Smith şi Steven Naifeh vin însă cu o altă ipoteză. Ei susțin că Van Gogh nu s-ar fi omorât, ci ar fi fost împuşcat accidental de Rene Secretan, un tânăr de 16 ani care îşi petrecea vacanţa în localitate.

Pentru a demonta legenda care învăluie moartea pictorului olandez, cei doi biografi aduc argumente solide. În primul rând, ei fac trimitere la faptul că pictorul avea în momentul incidentului şevaletul asupra lui, un un lucru ciudat pentru cineva care vrea să se sinucidă. În plus, nu au existat martori şi nici nu a fost practicată o autopsie. Mai mult, unghiul din care intrase glonţul arăta că a fost tras de la distanţă.

De-a lungul anilor au apărut mai multe mărturii care au schimbat povestea. A apărut şi un suspect, Rene Secretan, fiul unui farmacist bogat care locuia la Paris. El îşi petrecea verile la Auvers împreună cu fratele său Gaston. Rene era un adolescent cu probleme, îi plăcea să facă glume proaste şi de multe ori îi aţinea calea lui Van Gogh, îmbrăcat ca Buffalo Bill şi ţinând în mână un pistol de calibrul 38.

Cu toate acestea, nu există nicio certitudine legată de evenimentul din 27 iulie 1890 și poate că nu vom afla niciodată dacă  Vincent Van Gogh și-a dorit cu adevărat să moară.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Vincent Van Gogh Facebook

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply