Get this Widget

Descoperă cele mai frumoase povești de dragoste

0

Descoperă cele mai frumoase povești de dragoste. Litera și Ordinea Zilei vă propun un top în care am inclus câteva recomandări de carte. Iubirea i-a inspirat de mulți dintre marii autori ai lumii, iar din biblioteca pasionatului de literatură nu pot lipsi acele cărți care vorbesc despre acest sentiment atât de profund. Și cum nu există nimic mai presus de dragoste, romanele care dezvăluie idile romantice pot încălzi inima oricui.

Idilă pe un turn

Cunoscutul scriitor Thomas Hardy expune în “Idilă pe un turn povestea unei femei care, însetată de dragoste, va uita de convențiile sociale și se va arunca în brațele dragostei.

Nefericită în căsnicie, Lady Constantine încalcă toate regulile bunei-cuviințe îndrăgostindu-se de tânărul și frumosul om de știință Swithin St. Cleeve, care-i este inferior din punct de vedere social și cu zece ani mai tânăr.

Moartea soțului ei le lasă în cele din urmă cale liberă, și, într-un vechi turn transformat în observator astronomic, cei doi îndrăgostiți își creează, ocrotiți de stele, propriul univers – până când presiunile lumii exterioare, dar și conflictul dintre munca științifică și iubire amenință să-l distrugă.

În “Idilă pe un turn”, Thomas Hardy face o analiză complexă a temei iubirii care desfide granițele de vârstă și rang social, abordând totodată cu pătrunderea caracteristică principalele obsesii sociale și culturale ale secolului al XIX-lea: sexualitatea, împărțirea în clase a societății, istoria, știința și religia.

Pe aripile vântului

Dintr-un astfel de grupaj nu poate lipsi una dintre cele mai spumoase povești de dragoste, care îi are în prim-plan pe Scarlett O’Hara și Rhett Butler.

Cu acțiunea plasată pe fundalul dramatic al Războiului Civil american și al Reconstrucției, “Pe aripile vântului“, magnificul roman istoric al lui Margaret Mitchell, este o poveste de neuitat despre iubire și pierdere, despre o națiune divizată de pasiuni mortale și al cărei destin va fi schimbat pentru totdeauna. Însă, mai presus de toate, e povestea frumoasei și lipsitei de scrupule Scarlett O’Hara și a galantului aventurier Rhett Butler, două dintre cele mai cunoscute personaje din istoria literaturii anglo-americane de la Romeo și Julieta, eroii lui Shakespeare.

Pe aripile vântului” este un roman pasionant, plin de viață, care le va stărui în minte cititorilor mult timp după ce au întors ultima pagină.

Fără îndoială, unul dintre cele mai remarcabile romane de debut scrise de un autor american. Și unul dintre cele mai bune romane scrise vreodată,“ nota The New York Times.

Pe aripile vântului abundă în episoade epice bine construite și e îmbibat cu atmosfera nostalgică sugerată de titlul lui superb; dar elementul cel mai important în carte este felul în care sunt pictate portretele: Scarlett O’Hara și Rhett Butler sunt înfățișați într-un stil care respinge deopotrivă sentimentalismul și violența…Un roman realist remarcabil…“, puncta Edward Wagenknecht, critic literar, autorul volumului Cavalcade of the American Novel.

Până acum, cartea s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare. Mai mult, filmul bazat pe acest roman, care îi are în rolurile principale pe Vivien Leigh și Clark Gable a fost distins cu nu mai puțin de opt premii Oscar. De asemenea, cartea a fost recompensată cu Premiul Pulitzer și National Book Award.

După ce te-am pierdut

Jojo Moyes face parte din noua generație de scriitori, reușind să se impună în preferințele publicului datorită extraordinarelor povești de dragoste pe care le-a creat.

După ce te-am pierdut” o are în centrul acțiunii pe Lou Clark. Eroina are o mulțime de întrebări. Cum de a ajuns să lucreze într-un bar din aeroport și să-și petreacă timpul urmărindu-i cu privirea pe cei care pleacă spre alte locuri? Sau de ce nu se simte încă acasă în apartamentul pe care îl are deja de un an? Oare familia ei o va putea ierta pentru ce a făcut cu optsprezece luni în urmă? Și va reuși vreodată să treacă peste iubirea vieții ei? Ceea ce Lou știe sigur e că ceva trebuie să se schimbe.

Apoi, într-o noapte, la ușa ei bate cineva. Dar oare străina care îi apare în prag are răspunsurile pe care ea le caută sau îi aduce doar alte întrebări? Dacă închide ușa, viața ei va continua ca până acum: simplă, ordonată, sigură. Dacă o deschide, va risca totul. Însă Lou a făcut cândva o promisiune: să trăiască. Și, dacă vrea să o respecte, va trebui să deschidă larg ușa…

Amuzant, surprinzător și emoționant, cu personaje care inspiră în același timp optimism și melancolie… Un roman provocator și captivant, care reușește să surprindă întreaga complexitate a iubirii.“ , scria People Magazine

Jojo Moyes este autoarea bestsellerurilor “Ultima scrisoare de dragoste”, “Fata pe care ai lăsat-o în urmă” și “Înainte să te cunosc”, roman vândut în peste 8 milioane de exemplare.

În căutarea unui destin

Un alt roman de dragoste impresionant, semnat de Jojo Moyes, este “În căutarea unui destin”.

Acțiunea cărții începe în Australia, 1946. Șase sute cincizeci de mirese pleacă în Anglia pentru a-i întâlni pe bărbații cu care s-au căsătorit în timpul războiului. Dar în locul vasului de croazieră luxos la care se așteptau, se trezesc la bordul unui portavion, alături de o mie de bărbați.

Pe punțile arse de soare, vechile iubiri și promisiunile trecute devin amintiri îndepărtate, iar tensiunea ajunge la limită, pe măsură ce miresele și soții lor revin asupra hotărârilor luate. Iar pentru una dintre mirese, Frances Mackenzie, devine curând clar că uneori călătoria este mai importantă decât destinația.

Teribil de romantic şi de emoţionant.“, scria Daily Mail. La ândul său, Sunday Express nota: „O lectură minunată: o poveste despre soartă şi destin deloc sentimentală.“ „Un roman captivant şi mişcător… Moyes scrie cu farmec atât dialogurile, cât şi fragmentele descriptive.“, preciza Glasgow Herald. „Un roman sclipitor despre prietenie, familie şi dragoste.“, titra Woman & Home.

Un bărbat și o femeie

Grupajul continuă cu romanul “Un bărbat și o femeie”, o altă carte pe care ne-o dăruiește Jojo Moyes.

O mamă singură. O familie haotică. Un străin chipeș. O poveste de dragoste neașteptată. Cu două slujbe și doi copii, Jess Thomas se străduiește să facă totul cât mai bine în fiecare zi. Dar e greu fără niciun ajutor. Mai ales că uneori își asumă riscuri prea mari din nevoia de a-și îndeplini cât mai bine rolul de mamă…

Tanzie, fiica lui Jess, deosebit de inteligentă, este pasionată de matematică, dar, lipsită de orice fel de susținere, nu va avea ocazia să atingă succesul. Iar Nicky, fiul vitreg al lui Jess, un adolescent inadaptat, nu poate face față singur provocărilor dificile cu care se confruntă neîncetat la școală și în cartier. Uneori, Jess simte că totul se năruie în jurul ei… Însă în viața lor apare Ed Nicholls, un bărbat a cărui existență este un adevărat haos și care fuge de un viitor absolut incert. Dar Ed are la dispoziție tot timpul din lume. Știe cum e să fii singur. Și vrea să ajute…

“Un bărbat și o femeie” este o poveste captivantă, originală despre două suflete rătăcite, care se întâlnesc în cele mai insolite circumstanțe. „O frumoasă și modernă poveste de dragoste scrisă de cea mai talentată autoare britanică de literatură feminină contemporană.“, titra Sun on Sunday, Fabulous Magazine. „Un amuzant și înduioșător carusel de emoții.“, nota Sunday Express.

Maestrul bucătar

Vândut în peste un milion de exemplare, romanul “Maestrul bucătar“, semnat de Martin Suter, este o carte pe care o pot citi atât pasionații genului thriller, cât și cei care adoră poveștile de iubire.

Criza financiară își face simțite efectele până și în lumea rarefiată a bucătăriei europene de lux, lăsându-i fără slujbă pe Maravan, un tânăr cu un talent excepțional de bucătar, și pe Andrea, o chelneriță extrem de atrăgătoare. După ce sunt dați afară de la Chez Huwyler, restaurantul elitist unde lucrează, cei doi hotărăsc să-și deschidă propria afacere, livrând meniuri romantice pentru cupluri. Dar nici măcar magia culinară nu poate lupta cu dificultățile pieței, și, curând, tinerii sunt siliți să pătrundă într-o lume dominată de lăcomie, crimă și sex și să lupte pentru propria supraviețuire.

Prima poveste de dragoste

Încă din Antichitate, o poveste anume s-a aflat în centrul fiecărei conversaţii despre bărbaţi şi femei. Un cuplu a reprezentat câmpul de luptă pentru relaţiile interumane şi identitate sexuală. Prea des, povestea acestui cuplu a fost folosită pentru a pune distanță între reprezentanții celor două sexe. Istoria a dat vina pe Adam şi pe Eva – dar mai ales pe Eva – pentru că ar fi adus păcatul, minciuna şi moartea în lume.

În această uimitoare reexaminare a vieţii lor, Bruce Feiler a luat încă o dată una dintre poveştile fundamentale ale culturii şi a reinterpretat-o pentru timpurile noastre, spulberând secole de înţelepciune convenţio-nală pentru a prezenta cel mai faimos cuplu din istorie într-o uimitoare lumină nouă. Feiler călătoreşte din Grădina Edenului în Irak în Capela Sixtină din Roma, din Londra lui John Milton în Hollywoodul lui Mae West, descoperind o bogată contra-istorie de artişti, gânditori şi con-ducători care i-au perceput pe Adam şi pe Eva ca pe nişte exemple de relaţie durabilă, ce dăinuie, chiar se consolidează în urma încercărilor prin care trece.

Într-o vreme a discordiei şi a temerilor referitoare la rezistenţa structurii noastre sociale, Feiler eliberează primul cuplu al civilizaţiei din cuşca în care a fost ţinut captiv timp de generaţii şi arată cum poate acesta să fie, încă o dată, model de unitate, reconciliere şi dragoste.

Conţinând tot umorul, puterea de analiză şi înţelepciunea prin care Bruce Feiler s-a făcut îndrăgit de milioane de cititori, “Prima poveste de dragoste” ne oferă încă un motiv pentru care să îi omagiem pe Adam şi pe Eva ca figuri centrale ale timpului nostru şi ne reaminteşte că până şi cele mai cunoscute poveşti ne pot încă surprinde, inspira şi îndruma.

Bruce Feiler semnează rubrica „This Life“ din Sunday New York Times și este autorul a șase bestselleruri New York Times consecutive, incluzând Walking the Bible, Abraham și The Secrets of Happy Families. Este, de asemenea, scenarist/prezentator al serialelor PBS Walking the Bible și Sacred Journeys With Bruce Feiler.

Trandafiri

La începutul secolului XX, într-o vreme în care onoarea şi sacrificiul sunt încă principii călăuzitoare, micuțul oraş Howbutker, din zona estică a Texasului, este guvernat de două familii cu origini străvechi: Toliver, stăpâna celei mai mari plantații de bumbac din zonă, şi Warwick, care are în proprietate hectare întregi de păduri cu lemn pentru cherestea. Copiii celor două familii, frumoasa şi încăpățânata Mary Toliver, şi delicatul, dar puternicul Percy Warwick, sunt eroii  din “Trandafiri“, o poveste de dragoste dramatică. Percy o iubeşte pe Mary de când se ştie şi îşi doreşte cu ardoare să o ia în căsătorie, dar în inima lui Mary nimic nu este mai presus decât plantația de bumbac lăsată moştenire de tatăl ei.

Atracția dintre ei este însă de neevitat, iar consecințele despărțirii lor se resimt de-a lungul anilor, dând naştere unui şir nesfârşit de minciuni, dezamăgiri, secrete şi tragedii.

În această „saga minunată şi captivantă, cu ecouri din Pe aripile vântului“ (Publishers Weekly), Leila Meacham oferă cititorilor un splendid buchet de sentimente de familie, în care se împletesc pasiunea, răzbunarea şi o mulțime de „ce-ar fi fost dacă“.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com/ Litera

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply