19 martie 2024
5.5 C
București

Drama unei asistente medicale

Drama asistentei medicale care a intrat în comă în urma unui anevrism cerebral, dezvoltat pe fond de epuizare și stres, vine să confirme din nou condițiile grele în care muncesc profesioniștii din sistemul sanitar.

Carmen Vătafu, asistentă medicală pe Secția de Medicină Internă a Spitalului Orășenesc Zimnicea, se pare că se ocupa doar ea și cu o infirmieră de îngrijirea a 50 de bolnavi pe care îi avea pe secție. Ritmul alert în care era nevoită să-și desfășoare activitatea, stresul, responsabilitatea au produs efecte majore asupra sănătății acestei femei, care la doar 43 de ani se zbate între viață și moarte, după ce a intrat în comă chiar la locul de muncă. Asistenta medicală era de gardă când a suferit un anevrism cerebral, fiind transportată de urgenţă la Bucureşti.

După tragedie, o altă asistentă medicală a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj dur, din care răzbate foarte clar drama unor oameni obligați să muncească în condiții greu de suportat: “Privim cum se fac nedreptăți și cum suntem neînțeleși și solicitați  la maximum în timpul gărzilor, pentru că suntem puțini, pentru că cei care ar trebui să ne înțeleagă nu ne iau în seama, privim și tăcem. Până când și cu ce preț? Și uite așa asistăm neputincioși cum o colegă de-a noastra, din spital, intră în comă în timpul turei de noapte. Până când mai băgăm capul în nisip? Și pentru cine? De câte ori am scris câte ceva am primit aprobare doar din partea câtorva oameni, prea puțini pentru a reuși să facem lumină, prea puțini curajosi și demni.(…) Fetele din spital se luptă cu câte 40 de bolnavi pe tură, nu mai vorbesc de UPU județean, noi ne zbatem cu câteva ambulanțe vechi și terminate și facem ture după ture să fie bine. Se știe prea bine cu ce probleme se confruntă sistemul și totuși muncim, muncim până la epuizare. De ce? Unde sunt banii? Banii pacienților pentru medicație, banii noștri înjumătățiți de impozite către stat, bani pe care ar trebui să se cumpere mașini, să se facă angajări, să se cumpere medicamente. Iertați-mă, sunt incoerenta, probabil, sunt după o tură de noapte, încheiata cu o veste urâtă”.

Criza de personal din Sănătate distruge atât viețile pacienților, cât și pe cele ale cadrelor medicale

La începutul acestui an, Ordinea Zilei  a scris despre criza de personal din Sănătate, care distruge atât viețile pacienților, cât și pe cele ale cadrelor medicale. De ani de zile a devenit o problemă națională, pe care autoritățile nu sunt capabile să o soluționeze. De foarte mult timp se discută despre faptul că trebuie luate măsuri pentru rezolvarea ei, dar nu se face nimic în acest sens.

Epuizarea cadrelor medicale și lipsa de personal afectează grav sistemul sanitar din țara noastră. Atât medicii, cât și asistentele care lucrează în sistem au obligația de a prelua mai multe atribuții, iar acest fapt generează în timp epuizare sau burn-out. Profesioniștii care activează în acest domeniu nu mai au timp de relaxare, nu se mai pot ocupa de familii. Aglomerarea programului îi face pe mulți să renunțe la job, realizând faptul că le este pusă în pericol viața, iar satisfacțiile pe care le obțin în urma muncii lor sunt mult prea mici în comparație cu ceea ce trebuie să sacrifice.

În plus, zilnic programele de știri prezintă materiale care fac trimitere la tot felul de erori medicale. În goana după senzațional, jurnaliștii care prezintă realizează aceste reportaje uită să analizeze contextul în care s-a produs eroarea medicală.

Cadrele medicale lucrează sub presiunea timpului și astfel de erori sunt extrem de greu de evitat. Atunci când trebuie să consulți 300 de pacienți într-o zi este inevitabil să nu greșești. E drept că sunt și situații în care există lipsă de interes din partea unor medici, dar nu toate cazurile sunt la fel, iar presiunea timpului își spune cuvântul.

Stresul în care lucrează cadrele medicale are drept consecință uneori anumite reacții nu tocmai plăcute din partea acestora în relația cu pacienții. Nici relațiile cu colegii nu sunt tocmai bune, fiind cunoscut faptul că în spitale există permanent stără de tensiune și neînțelegeri între angajați.

În plus, lipsa personalului se vede foarte clar la nivelul calității îngrijirii medicale. “Aruncați” de la un bolnav la altul, medicii ajung să piardă din vedere anumite aspecte importante, de aici rezultând o serie de probleme.

Sănătatea din România traversează cea mai gravă criză de personal din ultimii ani, iar dacă nu se vor lua urgent măsuri pentru rezolvarea ei , există riscul unui colaps peste care cu greu vom putea trece.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei