Get this Widget

Foametea se extinde rapid și cuprinde tot mai multe regiuni

0

Foametea se extinde rapid la nivelul planetei, cuprinzând tot mai multe regiuni.  Principalele cauze ale propagării crize alimentare pe plan mondial, în 2019, sunt șocurile climatice şi conflictele.

Experții ONU avertizează, într-un amplu raport, că peste 113 milioane de oameni din 53 de ţări s-au aflat, anul trecut, în pragul foametei.

Cele mai mari probleme sunt pe continentul african. Potrivit raportului, Yemen, Republica Democratică Congo, Afganistan, Etiopia, Siria, Sudanul de sud şi partea de nord a Nigeriei sunt cele opt ţări cele mai afectate de o malnutriţie avansată.

Dominique Burgeon, director al diviziei pentru situaţii de urgenţă a FAO, Agenţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură, atrage atenția, într-o declarație pentru France Presse,  că Africa este afectată în mod “disproporţionat” de foametea acută, care chinuie aproape 72 milioane de persoane.

Până la 80% din populaţia ţărilor aflate în pragul foametei depinde de agricultură. Aceste ţări au nevoie în egală măsură de ajutor umanitar de urgenţă pentru a se hrăni şi de mijloace de existenţă pentru relansarea agriculturii şi producţiei de alimente”, explică Dominique Burgeon.

Foametea se extinde în țările care primesc refugiați

Foametea nu se limitează doar la nivelul regiunilor menționate. Raportul ONU atrage atenţia asupra situaţiei ţărilor învecinate cu zone de conflict, care primesc masiv refugiaţi şi se confruntă la rândul lor cu precaritatea alimentară.

O astfel de situaţie se înregistrează “mai ales în Egipt, Iordania, Liban şi Turcia, care găzduiesc refugiaţi sirieni, în Bangladesh, unde se refugiază rohingya din Myanmar, în Uganda, unde vin refugiaţi din Sudanul de Sud şi din Republica Democratică Congo, în Camerun şi Burundi, unde ajung refugiaţi din Republica Centrafricană şi RD Congo, în Columbia, Ecuador şi Peru, destinaţia migranţilor venezueleni“.

De asemenea, experții nominalizează ţările din jurul lacului Ciad, din Africa, unde ajung “populaţiile alungate de violenţe legate de gruparea Boko Haram“.

Criză alimentară în Venezuela

O situație specială întâlnim în Venezuela, pentru care deocamdată nu există informaţii fiabile. Totuși, toate datele existente indică faptul că Venezuela ar urma să fie declarată în 2019 în situaţie de criză alimentară.

Situația este dramatică și în Afganistan, acolo unde insecuritatea alimentară s-a accentuat în 2018, după o secetă severă.

În regiunea Herat, am întâlnit familii de agricultori nevoiţi să-şi vândă vitele folosite la munca câmpului pentru a se putea hrăni”, a menționat Dominique Burgeon. Expertul FAO a evocat un maxim al vulnerabilităţii alimentare şi necesitatea diversificării surselor de venit – în acest caz, de exemplu, prin producţia de şofran.

Seceta a făcut ravagii și în Irak, dar și în Siria, acolo unde a anulat rezilienţa demonstrată de agricultori în cei opt ani de conflict. Astfel, producţia siriană de grâu a scăzut drastic anul trecut la 1,2 milioane de tone de la media de 4,1 în 2002-2011, înainte de conflict.

Vulnerabilitate cronică pe continentul american 

Specialiștii preconizează o creștere a insecurităţii alimentare în Haiti, cel mai sărac stat de pe continentul american şi care suferă de “vulnerabilitate cronică”.

Riscuri majore planează și asupra “coridorul uscat” format din Guatemala, Honduras, Salvador şi Nicaragua, plus vestul statelor Costa Rica şi Panama, zonă afectată de schimbările climatice şi fenomenul El Nino. Aici, peste 45 de milioane de oameni trăiesc sub pragul sărăciei.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply