Get this Widget

Născuți în mizerie

0

Născuți în mizerie. Este chinul unor generații întregi care au avut ghinionul de a veni  într-o lume în care apa reprezintă un lux și în care dreptul la o îngrijire medicală decentă rămâne doar un vis.

Sărăcia bântuie sistemul medical din  întreaga lume,  sistem care din acest motiv întâmpină grave probleme de funcționare.

Spitale fără apă potabilă

Un raport ONU arată că unul din patru spitale şi instituţii medicale din întreaga lume nu are apă sigură şi curată pentru a-şi îngriji pacienţii deoarece nu dispune de instalaţii sanitare de bază.

Mai mult, datele colectate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) arată că una din cinci unităţi sanitare nu dispune de toalete.

Imaginaţi-vă că aţi născut sau duceţi copilul bolnav la o unitate sanitară fără apă sigură, toalete sau instalaţii pentru spălarea mâinilor. Aceasta este realitatea pentru milioane de oameni în fiecare zi”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS.

Condamnați la moarte

Raportul ONU a centralizat date colectate din 125 de ţări și evidențiază faptul că o şesime dintre instituţiile medicale din întreaga lume nu dispun de facilităţi adecvate pentru igiena mâinilor.

În țările mai puțin dezvoltate, instalaţiile sanitare şi igiena reprezintă o problemă în condițiile în care doar 55% din unităţile sanitare dispun de apă sigură şi curată. Analizele OMS și UNICEF arată că 17 milioane de femei nasc în astfel de centre medicale în fiecare an.

Când un copil se naşte într-o unitate sanitară fără apă curată, instalaţii sanitare şi igienă, riscul de infectare şi deces pentru mamă şi copil sunt mari”, a atras atenția Henrietta Fore, directorul UNICEF.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply