Get this Widget

Lipsa somnului provoacă boli cronice grave

0

Lipsa somnului provoacă boli cronice grave, printre care depresia, obezitatea, cancerul, diabetul sau hipertensiunea arterială.

Specialiștii atrag atenția că la ora actuală sunt cunoscute în jur de 80 de boli ale somnului. Cele mai cunoscute sunt insomnia şi apneea în somn, considerate, de altfel, și probleme de sănătate publică mondială.

Afectarea somnului se reflectă atât în scăderea calităţii vieţii, cât şi în dezvoltarea unor boli cronice precum depresia, obezitatea, cancerul, diabetul sau hipertensiunea arterială. În acest moment, o problemă stringentă la nivel european este ora de vară. (…) Sperăm ca ora de iarnă să rămână valabilă pentru tot cursul anului, întrucât studiile ştiinţifice au denunţat efectele nocive ale orei de vară asupra sănătăţii, considerând discutabile economiile energetice realizate prin această schimbare forţată a ritmului diurn”, a explicat medicul Oana Deleanu, şef lucrări la Catedra de Pneumologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”.

Expertul a avertizat că există şi deprivarea de somn şi persoane care consideră că dacă dorm mai puţin vor trăi mai mult.

Există persoane care îşi imaginează că, dacă dorm mai puţin, o să trăiască mai mult, pentru că în felul acesta nu îşi mai pierd timpul dormind. Lucrurile nu stau deloc aşa“, a spus Deleanu.

Medicul a amintit faptul că s-a demonstrat ştiinţific că somnul are legătură cu diferite boli neuronale, menţionând că, în timpul somnului, se face o curăţare a neuronilor de tot felul de proteine.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply