Get this Widget

NECURATUL. Descoperă o altă față a legendarului Rasputin

0

NECURATUL, roman semnat de controversatul scriitor Valentin Pikul, este recomandarea de carte de astăzi. Grigori Rasputin rămâne una dintre figurile marcante ale istoriei lumii, viața lui inspirând zeci de scriitori care l-au transformat într-un personaj principal în cărțile lor. Adulat de unii și ridicat la rang de sfânt; urât de alții și prezentat ca exponent al imoralității și excesului, Rasputin ne-a fost înfățișat într-o multitudine de ipostaze.

Imaginea pe care ne-o prezintă Valentin Pikul este însă unică, celebrul autor reușind să creioneze un portret magistral al celui despre care ne spune că este NECURATUL. Iar cu ajutorul lui Rasputin, cititorul descoperă “masele” și “elitele” epocii în care acesta a trăit.

Legendele care îl înconjoară pe Rasputin, cel pe care unii îl plasează ca fiind personalitatea-cheie în declinul monarhiei ruse, sunt multe, însă puțini sunt cei care cunosc povestea ascensiunii sale dintr-un sătuc siberian la curtea imperială. În NECURATUL vom descoperi detalii importante despre modul în care Rasputin a ajuns să influențeze atât de mult familia Romanov.

De fapt, pentru Pikul, Rasputin este doar un mijloc prin intermediul căruia surprinde ultimii 37 de ani ai Imperiului Țarist. Cu o ironie mușcătoare și un umor savuros, autorul satirizează mecanismele puterii și influența nefastă pe care Rasputin a exercitat-o asupra familiei imperiale și a întregii elite din Sankt-Petersburg. Iar totul este reconstituit pe baza a sute de surse documentare legate de viața spectaculoasă a Romanovilor și de evenimentele premergatoare Revoluției Ruse din 1917. Afacerile politice, economice și sociale din ultimele decenii ale Rusiei imperiale contribuie la acest tablou incitant.

NECURATUL este un proiect amplu, Valentin Pikul muncind intens pentru această carte în jur de zece ani.

Un roman istoric de o valoare importantă, NECURATUL este una dintre acele cărți pe care le citești nu doar pentru calitatea informațiilor pe care le regăsești în paginile lor, ci și pentru calitatea excepțională a modului în care scriitorul redă faptele.

În stilul său neobișnuit, plin de umor, Valentin Pikul a realizat o ficționalizare de excepție a biografiei lui Grigori Rasputin și o frescă unică a ultimelor decenii din istoria Imperiului Țarist. Discursul său literar este presărat cu șarje eseistice și citate din izvoare istorice.

De altfel, Angela Brintlinger consideră că “Pikul și Soljenițîn realizează portrete care scot în evidență masele și elitele (…), exprimându-și, în același timp, dezamăgirea și disprețul prin reprezentarea comportamentului celor egoiști, corupți sau lași, indiferent de rangul sau afilierea lor politică

Iubitorilor de literatură nu ar trebui să le lipsească din biblioteca personală această carte. NECURATUL, apărut la Editura ALL în traducerea Antoanetei Olteanu, este cel mai controversat roman din întreaga activitate literară a lui Valentin Pikul, unul dintre cei mai populari scriitori ruși din toate timpurile. Cărțile lui s-au vândut în peste 500 de milioane de exemplare.

Un scriitor popular, dar controversat

Contestat de criticii sovietici, care l-au acuzat adeseori de falsificarea adevărului istoric, Pikul a fost adorat de cititorii imuni la direcția literară oficială. Iubitorii de literatură au găsit în opera sa personaje și idei inoportune în realismul socialist.

Valentin Savvici Pikul s-a născut în 1928 la Leningrad. S-a înscris la școala militară a forțelor navale din Solovki și a fost trimis, după absolvire, în misiune în Flota Nordului. După sfârșitul războiului, a urmat cursurile Academiei Navale din Leningrad, fiind însă exmatriculat din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare.

Cititor pasionat și obișnuit al seratelor literare, Pikul a început să scrie poezii și povestiri legate de istoria Nordului, apoi de istoria Rusiei. Între 1954 și 1990 a scris peste treizeci de romane și sute de miniaturi istorice, acoperind toate evenimentele importante din istoria Rusiei. Opera sa are la bază documentări aprofundate și îi oferă cititorului ample tablouri ale epocii în care este plasată acțiunea.

Considerat un Alexandre Dumas rus, multe dintre romanele sale au fost ecranizate, atât pentru cinema, cât și ca seriale de televiziune, și s-au vândut, de-a lungul anilor, în milioane de exemplare. Valentin Pikul s-a stins din viață în 1990 la Riga.

„După ce citești o carte, te crezi deștept, după zece cărți, ești savant, iar după ce parcurgi întreaga bibliotecă, ignorant. Și e și firesc: te confrunți cu o paletă mult mai largă de probleme la care cărțile nu au niciun răspuns”- Valentin Pikul.

 

Autor: Ștefania Enache
Foto: Ordinea Zilei/ All/ Russkiymir.ru
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply