Get this Widget

Recomandarea la Ordinea Zilei: Somnul Rațiunii de Dumitru Constantin Dulcan

0

Zilele acestea, pe un site de socializare, cineva întreba – ce să citesc pentru dezvoltare personală, evoluție, iluminare și ascensiune? Răspunsul meu a venit instant, fără a sta pe gânduri: ”tot ce a scris Dumitru Constantin Dulcan”.

Eu, de exemplu, în aceste zile am citit ”Somnul rațiunii”, al aceluiași autor, care este om de știință, neurolog, psihiatru, un nume recunoscut pe plan internațional. Pentru mine, Dumitru Constantin Dulcan este un izvor nesecat de analiză și inspirație. Cred că oricine citește o carte a domniei sale, cu siguranță o va căuta și pe a doua și tot așa. Cel mai mult mi-a plăcut afirmația prin care Dumitru Constantin Dulcan concluzionează că ”viitorul aparține oamenilor înțelepți”. Și cum am putea deveni înțelepți dacă nu prin a citi o carte și încă o carte și tot așa… Și, apropo, știți că există oameni care au capacitatea de a citi mai multe cărți odată? Capacitatea lor cognitivă excepțională le permite, pe deplin, această bucurie permanentă de a citi, de a afla, de a fi informat, de a învăța. 

Dar ce a vrut Dumitru Constantin Dulcan să spună prin ”Somnul rațiunii”? Unul dintre răspunsurile deslușite ar fi că noi, oamenii, încă…dormim. De fapt, nu noi, ci rațiunea noastră …doarme! Este particula divină care nu s-a trezit în toți oamenii, motiv pentru care acum, în întreaga lume, iese la iveală ura, invidia, răutatea. Pentru un lider mondial care spune că ”folosirea armelor letale este o soluție”, nu poate exista decât o singură explicație: somnul rațiunii este profund.

Somn ușor și vise plăcute dragilor, toți cei ce gândiți și exteriorizați ura asupra umanității. Unde este omenia? Bunul simț? Bucuria de viață? Dorința de a da naștere viitorilor prunci? Dorința de pace universală?

Credeam că este ego-ul, dar se vede că de fapt …rațiunea doar doarme. Și nu vrea să o trezească nimeni? Foarte mulți oameni care manifestă conștiință, inteligență și mai mult decât atât, înțelepciune, s-au trezit. Doar că, din păcate, ei nu vor …să conducă lumea. A rămas Pământul astăzi în mâna unora unde RAȚIUNEA DOARME? Se vor trezi oare din acest somn? Răspunsul ni-l oferă prof. dr. doc. Dumitru Constantin Dulcan, în cartea sa – Somnul rațiunii.

Somnul rațiunii pare să fie tot mai copleșitor în lumea modernă. Dar, în timp ce lumina rațiunii este o sursă a vieții și a armoniei, somnul său nu poate naște decât monștri…”, spune Dumitru Constantin Dulcan, ca o concluzie a scrierii sale.

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici l-a descris pe autorul cărții ca fiind o ”personalitate complexă și frământată”. Cartea ”Somnul rațiunii” completează fericit ”Inteligența materiei”, sublinia academicianul român în introducere.

Concluzia finală la care ajunge însuși scriitorul este aceasta: ”omenirea nu trebuie să aibă decât un consens, pe acela al necesității de a înfăptui binele tuturor, care trebuie să însemne progres și bunăstare. Căile de a realiza binele sunt multiple și diferite. Fiecare om își poate găsi propria cale, în funcție de propria sa gândire. A te gândi cu adevărat înseamnă a te simți liber. A fi subjugat de modele străine ție înseamnă a fi sclav, înseamnă a renunța la statutul de ființă umană”.

Mai multe despre această fascinantă carte nu vom scrie deoarece sperăm să o căutați în librării, să o citiți și să rămână pe rafturile bibliotecii, în familie, acasă sau la serviciu.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: OZ

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply