Get this Widget

Revolta rezidenților! Cotizația către CMR s-a majorat de la 5 lei, la 50 de lei

0

Revolta rezidenților a început! Pentru a putea profesa, rezidenții sunt obligați să se înscrie în Colegiul Medicilor din România (CMR). Apartenența la această structură vine însă la pachet și cu o cotizație lunară pe care ei trebuie să o achite către CMR.

Această taxă impusă profesioniștilor din medicină a fost majorată, potrivit deciziei nr. 2 din 28.03.2019 a CMR, de la 5 lei, la 50 de lei. Astfel, începând cu luna mai a anului în curs, toți medicii au de achitat către CMR o cotizație lunară în valoare de 50 de lei. În situația în care nu-și plătesc contribuția în termen, medicii riscă să rămână fără dreptul de liberă practică.

Membrii Colegiului Medicilor din România care exercită profesia de medic sau care ocupă o funcţie în baza calităţii de medic au obligaţia de a achita lunar cotizaţia de membru în valoare de 50 RON. Cotizaţia se plăteşte lunar până cel mai târziu pe data de 15 a lunii următoare celei pentru care se datorează. Pentru cotizaţiile plătite ulterior acestei date se datorează penalităţi. Conform statutului Colegiului Medicilor din România, neplata cotizaţiei pe o perioadă mai mare de 6 luni duce la suspendarea dreptului de practică medical”, se arată într-o adresa a Colegiului Medicilor Mureş trimisă către toți membrii săi.

Taxe impuse rezidenților

Decizia luată de CMR provoacă însă revoltă în rândul medicilor, iar primii care protestează împotriva unei măsuri pe care o cataloghează ca fiind una abuzivă sunt rezidenții din centrul universitar din Târgu Mureş.

După ce ne-au obligat, la 1 ianuarie, să ne înscriem în Colegiul Medicilor, că altfel rămânem fără drept de liberă practică, ne-am dus, ne-am înscris. Văzând că suntem obligaţi să ne înscriem, s-a mărit cotizaţia de la 5 lei, la 50 de lei. Ori s-a luat o decizie abuzivă, ori s-a luat în necunoştinţă de cauză, fiindcă noi plătim acum 1% din salariul de rezident la Colegiul Medicilor. Este ceva absurd pentru nimic în plus faţă de ce era înainte. Dacă am beneficia de ceva în schimbul a 50 de lei pe lună, am fi înţeles. Asta înseamnă 600 de lei pe an, cât era înainte salariul lunar la unui rezident, la care se adaugă şi asigurarea de malpraxis, care se ridică la 175 de lei. E foarte mult pentru noi, iar din cauza asta peste o mie de medici rezidenţi de la noi vor suferi”, a declarat, pentru AGERPRES, medicul rezident Cătălin Moise Dogar.

Rezidenții acuză faptul că taxa a fost majorată abuziv. În plus, ei susțin că plata cotizației nu oferă niciun beneficiu clar care să justifice decizia Colegiului Medicilor din România.

Mai mult, medicul rezident, deși nu are rol decizional în stabilirea diagnosticului, este obligat la plata asigurării de malpraxis, la acelaşi preţ cu medicii specialişti.

Medicii rezidenți se plâng și faptul că, deşi au o răspundere medico-legală limitată, sunt obligaţi să încheie poliţe de asigurare pentru fiecare stagiu în parte.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva OZ

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply