Get this Widget

Antibioticele se transformă în arme biologice

1

Abuzul de antibiotice se transformă într-un mare pericol. Un studiu recent realizat în Marea Britanie evidențiază faptul că, în anul 2050, s-ar putea înregistra zece milioane de decese suplimentare pe an, sau câte o persoană la fiecare trei secunde, din cauza rezistenței la antibiotice.

Reputatul economist Jim O’Neill, însărcinat de guvernul britanic cu realizarea acestui raport privind rezistența la antibiotice, a tras un semnal de alarmă, spunând că sunt necesare acțiuni urgente pentru a evita ca medicina să se întoarcă în Evul Mediu. ”Va trebui ca acest lucru să devină o prioritate pentru toți șefii de stat”, a subliniat Jim O’Neill care a propus o serie de măsuri care să fie puse în aplicare.

Trebuie să nu mai luăm antibiotice ca pe bomboane!

Raportul se vrea un semnal referitor la necesitatea unei schimbări drastice în ceea ce privește modalitatea de utilizare a antibioticelor, al căror consum excesiv și în mod greșit favorizează evoluția unor supermicrobi rezistenți la antibiotice.

O’Neill susține lansarea unei campanii ample de sensibilizare a publicului, care în mare parte nu cunoaște riscurile la care se expune. De asemenea, el cere înființarea unui fond de 2 miliarde dolari destinați cercetării, o reducere majoră a utilizării antibioticelor la fermele de animale și recompensarea laboratoarelor care dezvoltă noi antibiotice. “Trebuie să nu mai luăm antibiotice ca pe bomboane“, a insistat Jim O’Neill.

Raportul arată că, după debutul studiului, la jumătatea anului 2014, mai mult de un milion de persoane au murit din cauza infecțiilor cu virusuri sau bacterii rezistente la antibiotice. Jim O’Neill precizează că acest bilanț ar putea crește cu aproximativ 10 milioane de decese suplimentare pe an până în 2050, mai multe decât cele cauzate de cancer în prezent, și că situația ar duce la costuri de până la 100.000 de miliarde dolari la nivel mondial.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat în nenumărate rânduri că fenomenul reprezintă un pericol imens și dacă nu se va face nimic atunci planeta se îndreaptă spre o epocă post-antibiotice, în care infecțiile banale din prezent vor începe să ucidă din nou.

Rezistența la antibiotice, denumită de asemenea antibiorezistență, survine atunci când o bacterie evoluează și devine rezistentă la antibioticele utilizate pentru eliminarea sa.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.