Get this Widget

S-au făcut noi pași în aflarea unui leac pentru SIDA

0

Cercetătorii își continuă munca în încercarea de a descoperi o cale de vindecare a persoanelor infectate cu virusul HIV, cel care declanşează SIDA. Știința a făcut noi pași în tratarea SIDA, un grup de oameni de știință din Statele Unite reușind să elimine pe termen lung virusul HIV, cel care declanşează SIDA, la un număr de şoareci infectaţi folosind mai multe tehnici combinate.

Totuși, realizarea rămâne foarte departe de o posibilă aplicare pe pacienţi umani.

Studiul publicat în revista Nature îi are ca autori pe Prasanta K. Dash, Rafal Kaminski şi Ramona Bella, cercetători care activează în cadrul Universităţii din Nebraska şi la Temple University din Philadelphia.

Specialiștii nominalizați au combinat două tehnologii avansate pentru a încerca eradicarea virusului la şoarecii de laborator.

Scopul cercetătorilor este de a lupta împotriva reapariţiei infecţiei cu HIV, întrucât în terapiile actuale, care folosesc medicamente antiretrovirale, virusul rămâne în organism în formă latentă şi se reactivează dacă tratamentul este întrerupt, ceea ce face necesar urmarea acestuia pe toată perioada vieţii.

Cercetătorii au recurs într-o primă fază la o formă de tratament antiretroviral cu eliberare lentă şi cu acţiune prelungită, procedură cunoscută sub denumirea LASER ART (long-action slow-effective release antiviral therapy), iar în a doua etapă, la tehnica CRISPR de editare genetică, scrie AGERPRES.

Tratamentul LASER ART a fost administrat timp de mai multe săptămâni într-o mod personalizat pentru a încerca reducerea la minimum a multiplicării virusului în părţi ale organismului considerate drept ”rezervoare” pentru HIV, adică ţesuturi unde în mod normal rămâne latent cum ar fi măduva spinării sau splina.

Apoi, pentru a extrage ultimele urme de HIV, cercetătorii au utilizat CRISPR-Cas9, un instrument de editare genetică (supranumit ”foarfeca genetică”) care permite excizarea şi înlocuirea părţilor nedorite ale genomului.

Această combinaţie a permis eliminarea virusului la mai mult de o treime dintre şoarecii care au primit acest dublu tratament, potrivit concluziilor publicate de cei trei cercetători.

Rezultatele obținute ”sunt o demonstraţie a caracterului realizabil al eliminării permanente a virusului”.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply