Get this Widget

Seceta distruge Europa

0

Europa se va confrunta și anul acesta cu o secetă severă. Experții atrag atenția că parțile centrală și de nord ale Bătrânului Continent sunt cele mai vulnerabile, prezentând deja o imagine dezolantă în care apar incendii de pădure, puţuri secate şi culturi agricole compromise.

Oficiul Meteorologic din Germania (DWD) a avertizat că, “dacă vremea fără ploi va continua în următoarele câteva luni, am putea avea aceeaşi secetă ca în 2018, sau chiar mai rău”.

De altfel, situația în Germania este îngrijorătoare, în special în partea de est a ţării, în apropierea graniţelor cu Polonia şi Cehia.

În această regiune, pompierii s-au luptat cu mai multe incendii de pădure, de o amploare încă limitată, însă destul de neobişnuite în acest sezon. Pentru a putea reacționa corespunzător la incendiile de vegetație, autoritățile au fost sfătuite să se doteze cu mai multe elicoptere utilizate în stingerea focului.

Unele câmpuri din regiunea Brandenburg, din jurul Berlinului, sunt asemănătoare savanelor, în condiţiile în care precipitaţiile au fost scăzute de la începutul anului. Unele averse limitate sunt anunţate pentru următoarele zile în Germania şi în Europa Centrală, însă ele nu vor fi suficiente pentru a face faţă deficitului.

În Austria vecină, primele semne ale secetei au apărut în estul şi în nordul ţării, generând temeri de pagube mai mari decât anul trecut.

Producătorii de cartofi cer o relaxare a reglementărilor privind pesticidele pentru a combate mai bine viermii, care se dezvoltă în număr mare din cauza secetei, scrie AGERPRES.

Cehia este şi ea afectată de lipsa ploilor: se consideră că 99% din teritoriu este deja afectat de secetă. Regiunea la nord-vest de capitala Praga este cea mai afectată. Culturile au încetat să mai crească de câteva săptămâni şi agricultorii sunt îngrijoraţi de proliferarea coleopterelor.

În multe sate, puţurile au secat, forţând oamenii să găsească alte mijloace de a se aproviziona cu apă.

Scandinavia este de asemenea afectată de incendii de pădure sau de vegetaţie.

Pompierii locali au fost nevoiţi să se lupte zilnic cu 10 până la 15 incendii de pădure în cursul săptămânii trecute, în special în sudul ţării, după o lună aprilie fără precipitaţii.

Cel mai grav incendiu, pe o suprafaţă de 300 de hectare, a forţat evacuarea a circa 50 de persoane în sudul ţării.

Incendiile de pădure şi de vegetaţie au distrus deja anul trecut în Suedia aproape 25.000 de hectare, după o primăvară excepţional de uscată şi cea mai caldă lună iulie din ultimele două secole şi jumătate.

În Norvegia, incendiul cel mai ameninţător, în regiunea Sogndal (sud-vest), se află sub control, însă circa 70 de pompieri asistaţi de un elicopter încercau încă joi să stingă focare persistente pe o zonă de 750 de hectare devastată în această săptămână de flăcări.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply