Get this Widget

Stephen Hawking a murit. Povestea unui om excepțional care ne-a oferit lecții în fiecare zi din viața sa

0

Cunoscutul om de știință Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al familiei, care a menționat că astrofizicianul britanic s-a stins din viață în linişte la locuinţa sa din Cambridgew, în primele ore ale zilei de miercuri.

Fiecare zi din viața trăită de matematicianul și fizicianul Stephen Hawking, teoretician al originii universului, reprezintă  o lecție pentru noi toți.

Celebrul om de știință s-a născut la 8 ianuarie 1942, la Oxford. Pe când avea opt ani, familia s-a mutat la St. Albans, o localitate situată în vecinătatea Londrei, iar la 11 ani s-a înscris la Școala St. Albans, apoi și-a continuat studiile la Oxford, notează site-ul www.hawking.org.uk/.

Stephen își dorea să studieze matematica. Cum, însă, la vremea aceea, Universitatea Oxford nu oferea posibilitatea unei perfecționări în matematică, tânărul Hawking a ales să studieze fizica. După trei ani, a fost recompensat cu o diplomă de merit în științe naturale.

A plecat, apoi, la Cambridge, pentru a face cercetări în cosmologie. În 1962, la doar 20 de ani, a obținut titlul de Doctor în Fizică și și-a început activitatea științifică la Colegiul Gonville & Caius, din cadrul Universității Cambridge. În 1973, a plecat de la Institutul de Astronomie, iar în 1979, s-a mutat la Departamentul de Matematică Aplicată și Fizică Teoretică, unde a fost numit în postul de profesor “lucasian” de matematică, poziție înființată în 1663, cu banii lăsați prin testament de pastorul Henry Lucas, care făcuse parte din conducerea Universității. Stephen Hawking a ocupat această poziție până în anul 2009.

Principalele domenii de cercetare pe care s-a axat au fost cosmologia teoretică, relativitatea generală și teoria cuantică. În anii 1965-1970, elaborează un model matematic asupra originii și evoluției universului în expansiune din momentul ”marii explozii” inițiale (”The Big Bang”) și întreprinde studii asupra relației dintre ”găurile negre” din univers și termodinamică.

La vârsta de 21 de ani, Hawking observă pentru prima dată o slăbiciune a propriilor mușchi. În urma unui examen medical, se constată o îmbolnăvire progresivă a neuronilor motori, afecțiune cunoscută sub numele de Scleroză laterală amiotrofică. Hawking nu cedează, continuă să lucreze, în ciuda agravării continue a invalidității. Devine complet imobilizat, își pierde vocea și este constrâns să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat, care poate fi controlat cu mișcări ale capului și ale globilor oculari. Computerul fixat pe brațul din dreapta al scaunului cu rotile îl ajută să comunice cu ceilalți. În memoria calculatorului sunt introduse 2.600 de cuvinte, pe care savantul le utilizează la seminariile pe care le susține la Cambridge.

Este autorul unor cărți celebre precum ”O scurtă istorie a timpului” (A Brief History of Time, 1988) și ”Universul într-o coajă de nucă” (The Universe in a Nutshell, 2001). Stephen Hawking deține titlurile de Fellow of the Royal Society din 1974 și de Companion of the Order of the British Empire din 1982. În 1985, a primit Medalia de Aur din partea Royal Astronomical Society, iar în 1999 — Premiul ”J.E. Lilienfeld” de la American Physical Society.

În 1975, Vaticanul i-a decernat medalia de aur cu numele papei Pius al XII-lea, iar în 1986 a fost admis în Academia Pontificia delle Scienze, deși teoriile sale nu sunt întru totul de acord cu interpretarea religioasă a creației lumii. În decembrie 2015, Stephen Hawking a inaugurat, la Londra, distincția care-i poartă numele și care vizează recompensarea diferitelor modalități de promovare a științei, prin literatură, film sau artă. Tot în 2015, Stephen Hawking a devenit membru al unei coaliții formată din peste 20.000 de cercetători și experți în diferite domenii, printre care Elon Musk, Steve Wozniak și Noam Chomsky, coaliție care solicită interzicerea la nivel internațional a programelor de cercetare privind construcția unor arme autonome ce pot ataca ținte fără a fi nevoie de intervenția oamenilor.

Stephen Hawking a fost una dintre personalitățile marcante ale lumii contemporane, fiind un real model pentru mulți dintre cercetătorii aflați la început de drum. A fost un luptător, reușind să sfideze boala care i-a măcinat trupul. În ciuda faptului că viața lui Stephen Hawking ar fi trebuit să se încheie în jurul vârstei de 24 de ani, conform pronosticurilor date de medici, omul de știință a trăit până la 76 de ani. Mai mult, el nu s-a lăsat pradă handicapului fizic, luând decizia de avea un trai obișnuit. Când a aflat de suferința sa, omul de știință ahotărât alături de iubita sa de atunci și cea care i-a devenit prima soție, să continue viața în mod normal. El a muncit în continuare la lucrarea sa de diplomă pe care a reușit să o și susțină în fața comisiei.

S-a căsătorit, a făcut trei copii și a continuat activitatea științifică în ciuda problemelor locomotorii tot mai grave. Partenera de viaţă şi cei trei copii nu îl împiedică Stephen Hawking să cadă sub influeţa şi farmecele uneia dintre infirmierele echipei medicale care-l asista permanent.  S-a îndrăgostit, a divorțat și și-a continuat viața.

Cu fosta soție a rămas într-o relație de prietenie foarte strânsă, pentru că deși a divorţat de Jane Wilde, în 1991, după 26 de ani de căsnicie , Stephen Hawking îi poartă acesteia o recunoştinţă deosebită, pentru că i-a salvat viaţa.

Stephen Hawking a vorbit despre aceste aspecte ale vieţii sale în serialul “Stephen Hawking’s Universe”, realizat şi difuzat de Channel 4. Momentul crucial din viaţa omului de ştiinţă s-a petrecut în 1985, când scria “O scurtă istorie a timpului”, carte care l-a făcut celebru. În acea perioadă a suferit de o infecţie care s-a transformat în pneumonie. “A fost o situaţie foarte gravă şi doctorii au ales să mă bage în comă indusă şi să mă ţină în viaţă cu ajutorul aparatelor. Ei au crezut că nu mai am nicio şansă, aşadar i-au oferit soţiei mele Jane opţiunea de a opri aparatele”, a povestit Hawking. Jane Wilde a refuzat să facă acest lucru

Deși în scaun cu rotile, el a reușit să o cucerească pe cea care avea grijă de el și chiar s-a căsătorit cu ea în anul 1995. Cu Elaine Mason a trăit până în 2006, an în care cuplul decide să se separe.

Stephen Hawking a fost activ până în ultima clipă a vieții sale, dovedind că nimic nu este imposibil dacă există voință și dorință.

“Să nu uitați să vă uitați mereu în sus, spre stele, și nu în jos, spre pământ (…). Încercați să înțelegeți ce vedeți, întrebați-vă ce face Universul să existe. Fiți curioși (…). Oricât de grea poate părea viața, există mereu ceva ce veți putea face cu succes. Important este doar să nu vă dați bătuți.”

Autor: Ștefania Enache
Foto:Stephen Hawking Facebook

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply