Get this Widget

A început Marele Post ritualic al Lunii Ramazan

0

Muftiatul Cultului Musulman din România anunță că lumea musulmană a început, Postul de 30 de zile al Lunii Ramazan, pasaj de primenire spirituală considerat cel de-al treilea stâlp al credinței islamice.

Luna Ramazan comemorează în fiecare an începutul revelării Coranului, Cartea Sfântă a Islamului, de către Allah către Profetul Muhammed. Acest eveniment este consemnat a fi avut loc în anul 610, în Noaptea Sfântă de Kadir a Lunii Ramazan, pe când Profetul se afla în peștera Hira din muntele Nur, de lângă orașul Mecca.

Musulmanii consideră că revelația ar fi durat 23 de ani, 12 ani în Mecca și 11 ani în Medina, până în anul 632.

Pentru religia islamică, Postul Ramazanului este un act de pietate și recunoștință față de Allah, și se consideră că în această perioadă porțile Paradisului sunt deschise, cele ale Iadului se închid, iar diavolii sunt încătușați.

Un moment important pentru credincioșii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadir (Kadir Gecesi-Noaptea Atotputernică), celebrată anul acesta în noaptea de 10/11 iunie, când se consideră că Allah Atotputenicul i-a revelat Cartea Sfântă, Coranul, Profetului Muhammed. Tradiția spune că în această noapte rugăciunile sunt îndeplinite.

Învățăturile islamice impun ca în perioada postului credincioșii musulmani să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, cele patru săptămâni fiind petrecute în abstinența impusă de preceptele religioase și în rugăciune, pentru primenirea corporală și spirituală.Postul negru, diurn, și efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferință în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cine colective – “Iftar”, pe care musulmanii înstăritți le împărtășesc cu prietenii, persoanele defavorizate material, rudele, cunoscuții sau pelerinii. În aceași perioadă, masa rituală de dinaintea rărăritului – “Sahur”, este luată în familie.

Postul cel Mare impune și abstinență de la mâncare, băutură, fumat și relatii intime, în intervalul mentionat. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior. Religia islamică stabilește postul ca un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință.

De asemenea, pentru a marca semnificația deosebită a Lunii Sfinte Ramazan, slujbele din moschee, “mukavele”, încep dimineața cu citirea Coranului, urmate de predici speciale ale imamilor, la care participă femeile.

Seara se săvârșesc alte slujbele, “teraavih”, cu participarea atât a bărbaților cât și a femeilor din comunitate. La sfârșitul Postului cel Mare, musulmanii celebrează timp de trei zile Ramazan Bayramul. Sărbătoarea începe cu slujba religioasă de dimineață, ce este oficiată în toate lăcașele de cult. Apoi, credincioșii musulmani aduc un pios omagiu celor care au trecut la eternitate după care merg în vizită la rude și prieteni pentru a sărbători.

Pe lângă pregătirea mâncărurilor tradiționale, pilaf cu carne de oaie ori plăcinte cu carne de vită, Ramazan Bayramul este așteptat și pentru festinul cu dulciuri tradiționale – popular, sărbătoarea fiind supranumită și Seker Bairam (Sărbătoarea Dulce). Mesele musulmanilor vor abunda acum de deserturi alese – baclavale, sarailii, fructe confiate, halviță, cozonaci, suetlac (budincă cu orez și lapte), kadaif, limonadă cu mentă sau bragă – oferite cu prisosință ca ofrandă pentru prosperitate copiilor care vin să ureze de spor și sănătate, pe la casele rudelor și prietenilor.

Autor:Isabela Nicolescu
Foto:Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply