Get this Widget

Genny gătește la Ordinea Zilei: Sarmale de post cu ciuperci și nucă

1

Genny Vasilescu, expert culinar, ne prezintă câteva dintre secretele ei din bucătărie. Cititorii Ordinea Zilei vor avea ocazia  ca, în cadrul rubricii gestionate de Genny, să descopere o serie de rețete ale unor preparate interesante.

Genny  gătește la Ordinea Zilei în fiecare miercuri și vineri, iar cu ajutorul ei vom învăța să pregătim mâncăruri delicioase.

Și pentru că ne dorim un debut în forță, Genny ne învață astăzi să gătim sarmale de post cu ciuperci și nucă.

Pentru acest preparat sunt necesare următoarele ingrediente:

  • o varză murată (mare)
  • 300 de grame orez
  • 100 ml ulei
  • 4 cepe mari
  • 2 linguri de pastă de ardei cu roșii (opțional)
  • 2 morcovi
  • 2 rădăcini de păstârnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • o jumătate de țelină mică (opțional)
  • 1kg de ciuperci
  • sare si piper dupa gust
  • 2 legături de pătrunjel
  • o linguriță cimbru( opțional)
  • 100 gr de nuci măcinate

Varza murată se spală de mai multe ori în apă rece, după care se desface foaie cu foaie. Varza pe care nu o utilizăm pentru împăturitul sarmalelor o vom tăia mărunt.

După ce am pregătit foile pentru sarmale, punem uleiul la încins, iar în el călim ceapa tăiată mărunt, morcovul și celelalte legume date pe răzătoare. Peste toate adăugăm pasta de ardei cu roșii.

Le lăsăm pe foc aproximativ cinci minute, după care adaugăm și ciupercile tăiate în fâșii subțiri. Amestecăm des, pentru ca legumele să nu se lipească de tigaie. Condimentăm apoi cu sare, piper și le punem deoparte.

În această compoziție se adaugă apoi orezul, spălat în prealabil, verdeața tăiată și nucile. Se amestecă totul foarte bine.

Se pune apoi cu o lingură compoziția în foile de varză, se rulează foaia și se îndeasă la capete.

Sarmalele se pun în straturi într-o oala, iar între straturi se presară cimbru și câte 1-2 linguri cu suc de roșii (opțional).

Atenție! Este de preferat ca pe fundul oalei să se așeze un strat de varză, tocată mărunt. La fel și deasupra.

Se umple oala cu apă fierbinte, cât să acopere sarmalele.Se lasă la fiert timp de 120 minute, la foc mic.

Se servesc calde, cu mămăliguță. Cei care nu țin post,  pot consuma aceste sărmăluțe cu smântână.

De asemenea, persoanele care nu preferă varza pot folosi frunze de hrean. În Moldova, sărmăluțele în frunză de hrean sunt foarte populare. Gospodinele din această regiune pun toamna în congelator sau la sare frunze de hrean și le folosesc peste an pentru a face sarmale .

Oricare variantă alegeți, vă garantăm că sărmăluțele cu ciuperci și nucă sunt delicioase.

POFTĂ BUNĂ!

Autor: Genny Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.