Get this Widget

Record pentru Sotheby’s. Nu couché, tablou emblemă semnat de Modigliani, s-a vândut pentru 157,2 milioane dolari

0

Casa de licitații Sotheby’s își trece în palmares un nou record, după ce a obținut suma de 157,2 milioane dolari pentru lucrarea “Nu couché (sur le côté gauche)”semnată de Amedeo Modigliani. Aceasta este cea mai scumpă pictură vândută vreodată de Sotheby’s.

Totuși, recordul pentru un nud lucrat de pictorul italian aparține casei de licitații Christie’s, care în noiembrie 2015 a reușit să obțină pentru un tablou suma de 170,4 milioanedolari.

Vânzarea în cadrul evenimentului Sotheby’s a plecat de la 125 milioane dolari, colecționarii interesați licitând prin telefon.

Lucrarea cunoscută sub titlul “Nu couché (sur le côté gauche)” (“Nud culcat (pe partea stângă)” este cea mai mare pictură din seria iconică în care Modigliani a readus în artă nudul. Tabloul măsoară aproape 147 de centimetri.

La expoziția organizată în 1917 pentru prezentarea seriei de nuduri realizate de artist (22 de nuduri înclinate și 13 nuduri în piciore) impactul imaginii senzuale oferite de tablou a fost atât de puternic în rândul publicului încât poliția a trebuit să intervină și să oprească evenimentul.

Opera este considerată una dintre realizările emblemă ale picturii moderne. Specialiștii, care au analizat tabloul, susțin că, pentru a reda imaginea prezentată în “Nu couché (sur le côté gauche)”, Amedeo Modigliani a folosit un model profesionist, dovedind o îndrăzneală artistică neîntâlnită în epocă.

Modigliani creează un nou tip de nud pentru epoca modernă. De obicei exista o distanţă între cel care privea nudul şi modul în care era reprezentat acesta, însă aici Modigliani aduce lucrurile la un alt nivel. Dacă te uiţi la privirea ei, la felul în care o întâlneşte pe a ta, remarci că ea este foarte erotică, dar foarte încrezătoare, foarte sigură pe sexualitatea ei, şi acest lucru este incredibil de modern“, explică Simon Shaw, de la Departamentul de artă impresionistă şi modernă din cadrul Sotheby’s.

Majoritatea lucrărilor realizate de Modigliani se află în diverse muzee ale lumii, unde vizitatorii le pot admira. Modigliani  și-a început seria de nuduri în 1908, dar abia după ce a abandonat sculptura, în 1914,  artistul s-a dedicat realizării “Nu couché (sur le côté gauche)”. Estetica sa își are rădăcinile în arta renascentistă, în picturile italiene, dar s-a hrănit și cu influențe africane.

Léopold Zborowski a fost cel care l-a încurajat pe Modigliani să realizeze această serie, oferindu-i o bursă de 15 franci pe zi. Tot el a fost cel care a plătit modelele anonime cu câte cinci franci pe zi. De asemenea, Zborowski s-a ocupat de prezentarea în fața publicului parizian a lucrărilor.

“Nu couché (sur le côté gauche)”, tabloul scos la licitație de Sotheby’s, a fost achiziționat de actualul proprietar în 2003 pentru suma de 26,9 milioane dolari.

Autor: Ștefania Enache
Foto:Sotheby’s
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply