Get this Widget

Accesul la apă potabilă sigură este un lux pentru 844 de milioane de oameni

0

Într-o lume în care sunt persoane care se declară nefericite pentru că li s-a rupt o unghie sau le-a căzut o geană, există 844 de milioane de oameni pentru care accesul la apă potabilă reprezintă un lux. Pentru ei, fericirea se traduce într-un strop de apă curată care să le potolească setea.

Iar situația se va agrava și mai mult în condițiile în care cererea de apă la nivel mondial se estimează că va creşte până în anul 2050 cu 20-30% în comparaţie cu nivelul actual ca urmare a înmulţirii populaţiei globale, a dezvoltării economice şi a schimbării tiparelor de consum.

Experții UN-Water şi UNESCO evidențiază în raportul comun anual privind apa faptul că viața oamenilor este pusă în pericol de accesul insuficient la o sursă de apă potabilă de calitate şi de lipsa serviciilor de salubritate a apei uzate. Anual, 780.000 de oameni mor din cauza unor boli cum este dizenteria sau holera. Mai mult, datele statistice arată că, în anul 2015, 844 de milioane de persoane nu aveau acces la o sursă de apă potabilă sigură. În plus, doar 39% din populaţia lumii dispunea de servicii de salubritate sigure.

Accesul la apă este un drept uman vital

Accesul la apă este un drept uman vital pentru demnitatea fiecărei fiinţe umane. Cu toate acestea, miliarde de oameni sunt încă privaţi de acesta“, a declarat directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay.

Raportul realizat de UN-Water şi UNESCO indică principalele surse de poluare care duc la contaminarea puținelor resurse de apă existente în anumite regiuni. Printre acestea se numără materialele fecale, pesticidele sau nitraţii din agricultură, dar şi “poluanţii emergenţi”, cum ar fi reziduurile medicamentoase.

Păturile sociale afectate de acest fenomen sunt cele sărace, situația fiind diferită de la o regiune a lumii la alta.

În ţările cel mai puţin dezvoltate, 62% dintre locuitorii din mediul urban locuiesc în cartierele sărace şi, foarte adesea, nu au acces la servicii de apă sau la canalizare. Aceşti oameni sunt nevoiţi să se aprovizioneze cu apă de la vânzătorii ambulanţi şi de la camioanele-cisternă şi pot ajunge să plătească de zece ori mai mult pentru apă spre deosebire de concetăţenii lor mai bogaţi care au apă la robinet. Însă, majoritatea persoanelor care au acces la surse de apă potabilă netratată şi care nu au acces la servicii elementare de salubritate trăiesc în zonele rurale“, a explicat edactorul-şef al raportului, Richard Connor.

În urma analizelor realizate pentru întocmirea raportului, specialiștii au ajuns la concluzia că femeile sunt adesea dezavantajate în ceea ce priveşte accesul la apă. În mediul rural, “sarcina de a aduce apă revine femeilor şi fetelor, într-o manieră disproporţionată”, aceasta fiind o “muncă neremunerată şi nerecunoscută“.

De asemenea, o situație specială este cea a refugiaților. La sfârşitul anului 2017, 68,5 milioane de persoane au fost strămutate forţat din cauza conflictelor sau a persecuţiilor.

Aceste populaţii “se confruntă adesea cu obstacole în accesarea surselor de apă şi a serviciilor elementare de salubritate“, iar “deplasarea în masă exercită o presiune asupra resurselor şi serviciilor conexe la care se raportează“, punctează autorii raportului.

Ce soluții propune ONU

Fenomenul este atât de uriaș încât este greu de crezut că se vor găsi prea curând soluții miraculoase care să ducă la rezolvarea problemelor. ONU propune însă câteva direcții pe care economiile lumii ar  trebui să le urmeze pentru ca omenirea să aibă acces la apă potabilă sigură.

Richard Connor sugerează ca oamenii bogaţi, care achită sume foarte mici pentru apă, să înceapă să plătească mai mult pentru ca accesul să fie universal.

De asemenea, propune ca statele, dar şi actorii privaţi, trebuie să investească masiv în infrastructură. Necesarul este estimat la 114 miliarde de dolari anual, de trei ori mai mult faţă de cheltuite din prezent, fără a lua în calcul costurile de funcţionare şi întreţinere.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com/ UNESCO
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply