19 martie 2024
3.6 C
București

Transplantul salvează vieți

Transplantul salvează vieți, iar minunile pe care le fac zi de zi medicii din România reprezintă noi începuturi pentru pacienți ajunși pe marginea prăpastiei.

Decizia luată de familia unei tinere de 20 de ani, aflată în moarte cerebrală în urma unui accident rutier, de a dona organele fetei a oferit șanse la viață pentru mai multe persoane înscrise pe lista de așteptare în vederea unui transplant. După recoltare, ficatul şi rinichii au ajuns, pentru transplant, la Institutul Fundeni, plămânii la Sfânta Maria, iar inima la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş.

Transplant de cord la Târgu Mureș

Unul dintre pacienții norocoși este un barbat de 39 de ani din Mureș. Tânărul a primit o inimă nouă. Datorită operației de transplant pe care o echipă condusă de profesor doctor Horațiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, a realizat-o, bărbatul va avea posibilitatea să-și crească cei doi copii.

Bărbatul din judeţul Mureş se afla de doi ani pe o listă de așteptare.

În această seară am efectuat o intervenţie de transplant de cord; beneficiarul a fost un pacient tânăr, în vârstă de 39 de ani, din judeţul Mureş, aflat în evidenţa noastră de peste un an. El a mai fost o dată chemat pentru transplant, dar nu i s-a făcut lui. Şi chiar aşa cum spuneau şi părinţii, nu mai avea speranţe, dar ne bucurăm că a răsărit soarele şi pe strada lui. Un pacient tânăr a beneficiat de o şansă la o viaţă nouă, un lucru pentru care ne bucurăm.

Din păcate, aceste intervenţii – mă refer la transplant, în general şi la transplantul cardiac în mod special – se fac într-un ritm mult prea mic pentru numărul mare de pacienţi care sunt în ţară.

Cordul a fost prelevat de la Bucureşti, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a fost o echipă de la clinica noastră care s-a deplasat în cursul dimineţii la Bucureşti pentru a preleva cordul. Acesta a venit pe calea aerului cu un elicopter SMURD şi intervenţia a decurs fără probleme. A durat cam patru ore şi jumătate şi în acest moment suntem mulţumiţi de rezultat, precum şi de starea clinică a pacientului.

Este, din păcate, doar primul transplant din acest an, sperăm să fie urmat de cât mai multe, pentru că sunt foarte mulţi pacienţi care trebuie să beneficieze de aceste intervenţii, foarte mulţi, aproximativ 30 pacienţi care au nevoie de un cord, fiindcă aceşti pacienţi nu pot să reziste foarte mult„, a declarat dr. Horaţiu Suciu.

Mulțumiri pentru familia donatoarei

După intervenție, echipa de medici a mulțumit familiei tinerei de 20 de ani care, în ciuda pierderii pe care a suferit-o, a decis să salveze mai multe vieţi donând organele fetei, care şi-a pierdut viaţa în urma unui accident rutier.

„E un lucru bun că aceste intervenţii se pot face la Târgu Mureş, în institutul nostru care, dacă mai era nevoie, a demonstrat că are specialiştii care pot să facă aceste intervenţii extrem de delicate şi cu rezultate foarte bune. (…) Doresc să transmit felicitări colegilor care au îngrijit donatorul, am primit un cord foarte bun şi este în mare măsură şi meritul lor. Dar, în primul rând, vreau să transmit condoleanţe şi, în acelaşi timp, mulţumiri, pentru tăria de care a dat dovadă familia şi şi-a dat acordul pentru prelevare. Din păcate, au mai fost potenţiali donatori şi anul acesta, dar de multe ori refuzul donării organelor a fost principala cauză pentru care astăzi se face doar primul transplant. Familia trece prin momente foarte grele, dar pentru faptul că a donat aceste organe, a salvat patru vieţi, poate chiar mai multe – inimă, plămâni, ficat -, aceasta poate fi o uşoară consolare”, a spus dr. Suciu.

Și familia bărbatului care a primit o inimă nouă a mulțumit rudelor tinerei donatoare pentru gestul făcut, arătând că i-a fost dată o nouă şansă la viaţă fiului lor, care are de crescut doi copii mici.

Autor: Sofia Filip
Foto: IuBCvT

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei