Get this Widget

Beneficiile dietei vegetariene pentru sănătate

1

Un nou studiu realizat de cercetătorii din Italia vine să confirme că adoptarea unei diete vegetariene este la fel de benefică pentru scăderea riscului de boli de inimă şi de accident vascular cerebral ca și dieta mediteraneană.

Cercetarea a descoperit că adoptarea unei diete vegetariene este mai eficientă pentru scăderea nivelului colesterolului LDL (“rău”), în timp ce dieta mediteraneană a condus la o reducere mai importantă a trigliceridelor, în aceste cazuri valorile ridicate reprezentând un risc pentru dezvoltarea de afecţiuni cardiace şi producerea unui accident vascular cerebral.

Alimentaţia lacto-ovo-vegetariană este o formă de dietă vegetariană care include produse animale precum ouă şi lactate, însă exclude aportul de carne şi peşte.

Dieta mediteraneană presupune consumul de pui, peşte şi unele sortimente de carne roşie, fructe, legume, leguminoase şi cereale integrale.

Mesajul studiului nostru este că o dietă hipocalorică lacto-ovo-vegetariană poate ajuta pacienţii să-şi reducă riscul cardiovascular în aproximativ aceeaşi măsură ca şi o dietă hipocalorică mediteraneană. Oamenii au mai mult de o opţiune pentru o dietă sănătoasă pentru inimă“, a declarat autorul studiului, Francesco Sofi, profesor la Universtitatea din Florenţa, Italia.

Studiul a fost realizat pe 107 persoane sănătoase însă supraponderale, cu vârste cuprinse între 18 şi 75 de ani, care au fost repartizate aleatoriu să urmeze, timp de trei luni, fie o dietă hipocalorică lacto-ovo-vegetariană, fie una mediteraneană.

Rezultatele au demonstrat că persoanele din ambele categorii au pierdut circa 1,8 kilograme din greutatea corporală totală şi aproximativ 1,4 kilograme din cantitatea de grăsime.

Autor: Ioana Galeș
Foto:Pixabay.com
Facebook Comments

Share.