Get this Widget

12 tipuri de cancer sunt asociate obezității

1

Nu mai puțin de 12 tipuri de cancer sunt asociate obezității. Un raport dat publicității de Fondul Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului (World Cancer Research Fund – WCRF) arată că până la 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite.

Specialiștii vin cu un set de recomanări în acest sens . Ei atrag atenția că pentru evitarea dezvoltării tumorilor este indicat să limităm consumul de mezeluri și să înlocuim cu apă băuturile cu zahăr atât de consumate la scară largă.

În plus, cercetătorii atrag atenția că trebuie să avem grijă de greutatea noastră, în contextul în care în câteva decenii obezitatea va lua locul fumatului în clasamentul cauzelor tumorilor în ţări precum Marea Britanie.

The Guardian a făcut public avertismentul World Cancer Research Fund – WCRF în care se susține că pentru evitarea cancerului, stilul de viaţă modern nesănătos – şi promovarea alimentaţiei tip ”junk food” – trebuie să înceteze.

Cancerul este ținut la distanță prin activitate fizică

Experții precizează că privitul a ecrane, fie că este vorba despre computerele de la locul de muncă sau de televizoarele de acasă, este nociv atât pentru adulţi cât şi pentru copii deoarece este o activitate sedentară, iar activitatea fizică are rol benefic pentru prevenirea tumorilor.

În plus, mezelurile şi consumul unei cantităţi prea mari de carne roşie sunt asociate cu cancerul de colon şi alte tipuri de tumori. Băuturile care conţin zahăr pot contribui la îngrăşare. De asemenea, alcoolul este dens din punct de vedere caloric şi este asociat cu apariţia tumorilor la colon, sân, ficat, gură şi gât, esofag şi stomac.

În raportul prezentat în cadrul celei Congresului european privind Obezitatea desfășurat la Viena, se arată că, în urmă cu zece ani, WCRF a identificat o asociere între obezitate şi şapte tipuri de cancer. În prezent, dovezile indică faptul că 12 tipuri de cancer sunt asociate cu obezitatea. Acestea sunt: cancerul de ficat, ovarian, de prostată (avansat), de stomac, oral, de colon, de sân (post- menopauză), de vezică, de rinichi, de esofag, de pancreas şi uterin.

O alimentație sănătoasă previne cancerul

Un purtător de cuvânt al WCRF a declarat că este imposibil de estimat câţi ani de viaţă ar aduce în plus un stil de viaţă sănătos. ”Ştim că aproximativ 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite şi că o alimentaţie sănătoasă, activitatea fizică zilnică susţinută şi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase sunt – pe lângă absenţa fumatului – cele mai importante modalităţi prin care se poate reduce riscul de cancer“, precizează sursa citată.

Conform WCRF, unul din şase decese la nivel mondial sunt cauzate de cancer. În condiţiile în care din ce în ce mai multe ţări adoptă un stil de viaţă ”occidental”, prin reducerea activităţii fizice şi consumul ridicat de alimente nesănătoase, se estimează o creştere a numărului cazurilor de cancer.

În ritmul actual, numărul cazurilor de cancer la nivel mondial va creşte cu 58%, ajungându-se la 24 de milioane pe an în 2035.

Costul la nivel global al cazurilor de cancer, a precizat Fondul, ar putea ajunge la ”uimitoarea” cifră de 458 miliarde de dolari până în 2030.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.