Get this Widget

Burtă mare, creier mic

0

Faptul că o greutate excesivă duce la diabet sau boli de inimă nu mai constituie o necunoscută pentru nimeni. Mai nou, s-a dovedit însă că o talie generoasă ar influența în mod semnificativ sănătatea mintală a posesorului.

Burtă mare, creier mic nu este un mit. Oamenii de știință din Marea Britanie au stabilit printr-un studiu derulat prin analizarea a 9.652 de persoane cu vârsta medie de 55 de ani o posibilă asociere între greutatea corporală în exces şi problemele de sănătate mintală. 19% dintre subiecții cercetării erau obezi, conform indicelui de masă corporală (IMC).

Echipa de cercetători implicată în studiul care a fost publicat jurnalul Neurology a realizat, cu ajutorul tehnicii de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), o serie de evaluari menite să determine volumul creierului. Astfel s-a constatat că un procent semnificativ dintre persoanele cu valori ridicate ale IMC, mai exact cele care avea o circumferință a taliei generoasă, prezenta un volum redus de substanţă cenuşie în creier în comparaţie cu subiecţii mai supli.

În timpul studiului s-a constat că 1.291 de participanţi aveau cel mai mic volum de substanţă cenuşie în creier, de 786 centimetri cubi. În schimb, alte 3.000 de persoane cu o greutate sănătoasă prezentau un volum de substanţă cenuşie în creier de 798 de centimetri cubi.

Cercetările existente au asociat micşorarea creierului cu declinul memoriei şi cu un risc mai mare de demenţă, însă studiile pe tema influenţei – protectoare sau, din contră, nocive – a grăsimii corporale în exces asupra dimensiunii creierului au fost neconcludente. Cercetarea noastră a analizat un grup mare de oameni şi a constatat că obezitatea, în special în zona taliei, ar putea fi asociată cu scăderea în volum a creierului”, a declarat unul dintre autorii lucrării, dr. Mark Hamer de la Universitatea Loughborough.

Omul de știință a menționat că din analiză nu a reieşit clar dacă obezitatea conduce la anomalii ale structurii creierului sau invers.

Substanţa cenuşie din creier este compusă în special din corpi celulari ai celulelor nervoase, în timp ce ”materia albă” este alcătuită din fibre nervoase de legătură.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply