Get this Widget

Castelul Magna Curia a găzduit prima expoziție în 1880

0

Din cercetările efectuate de specialiști reiese faptul că prima expoziție organizată în Castelul Magna Curia ar fi avut loc în anul 1880, cuprinzând obiectele donate de fondatorii acestei instituții.

Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva organizează anual o serie de expoziții temporare propuse de către specialiștii instituției și aprobate prin Agenda Culturală în Consiliul Știintific si Consiliul de Administratie al instituției.

Temele expozițiilor temporare, propuse vizează promovarea patrimoniului cultural (arheologic, istoric, etnografic) deținut de instituția noastră. Parterul Castelului Magna Curia adăposteste expozițiile temporare dedicate colecției de științele naturii, iar etajul castelului este destinat expozițiilor temporare „Matrița de bronz de la Sarmizegetusa”; „Obiecte de tezaur din colecțiile muzeului”; „Arta plastică și decorativă”; „Materiale arheologice descoperite în șantierele arheologice și restaurate în laboratoarele instituției”.

În același timp instituția oferă spațiu expozițional atât artiștilor români și străini, cât și expozițiilor itinerante realizate în colaborare cu alte instituții muzeale din țară și străinătate.

Sala Șemineului din Castelul Magna Curia este dedicată organizării conferințelor naționale și internaționale, lansărilor de carte și concertelor de operă și operetă.

Expozitia „Obiecte de tezaur din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane” s-a bucurat alături de expoziția temporară „Brățările dacice” de cel mai mare succes în fața publicului.

Exponatul lunii

Proiectul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva „Exponatul lunii” s-a născut la propunerea specialiștilor și experților din cadrul Consiliului Științific. Acest concept își propune să aducă în atenția vizitatorilor cele mai valoroase obiecte de patrimoniu din colecțiile instituției care nu au fost expuse în cadrul unor expoziții temporare sau permanente. Alegerea vedetei fiecărei luni se face în baza propunerilor și a unei programări lunare făcute de către specialiștii tuturor secțiilor instituției.

Practic, fiecare șef de secție propune prin rotație câte un obiect care să facă parte din conceptul „Exponatul lunii”, asigurând informațiile de specialitate care sunt oferite publicului prin intermediul expozorului de lângă obiect dar și a pliantelor care sunt oferite gratuit.

Obiecte valoroase

Cele mai valoroase exponate pe care vizitatorul le poate descoperi în Castelul Magna Curia sunt cele 370 obiecte care fac parte din expoziția „Obiecte de tezaur din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane” cât și „Matrița de bronz de la Sarmizegetusa”.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva se deosebește de restul muzeelor din țară datorită faptului că deține, conservă, restaurează, expune și promovează în același timp, obiecte de patrimoniu aparținând civilizațiilor dacice și romane în interiorul unui Lapidarium, dar și prin faptul că deține unul dintre cele mai mari și importante muzee de sit „Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa”.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane se numără printre puținele instituții de gen din România care deține, administrează și promovează în același timp prin intermediul muzeelor și caselor memoriale din Brad, Orăștie, Aurel Vlaicu, Baia de Criș cât și a Complexului de Monumente Țebea, patrimoniul cultural, etnografic, ecumenic care acoperă mii de ani de istorie a poporului român.

Autor: Victoria Preda
Foto: MCDR
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply