Get this Widget

Costa Rica face bani din …interzicerea defrișărilor pădurilor tropicale. VIDEO

0

Costa Rica este dovada vie că se pot reface suprafețele cu păduri și se poate acționa în așa fel încât mediul să aibă de câștigat. Statul din America Centrală a reușit ca, în doar câteva decenii, să-și dubleze pădurile tropicale. Astăzi, economia acestei țări se bazează pe potențialul bogat al ecosistemelor sale.

Anii de exploatare necontrolată au dus la pierderea a două treimi din  coronamentul pădurilor tropicale din  Costa Rica, lăsând această țară  să se  confrunte cu  un viitor incert. Dar copacii s-au întors și pădurile înviate susțin o industrie ecoturistică înfloritoare.

Spre mijlocul secolului al XX-lea, pădurile indigene, predominant tropicale, acopereau un sfert din țară. Dar apoi au sosit tăietorii de lemne. Pădurile au fost eliminate, pe măsură ce echipajele de cherestegii au transformat resursele naturale din Costa Rica în profituri.

La începutul anilor 1980, distrugerea a două treimi din păduri a devastat habitatele faunei indigene, o serie de specii unice fiind decimate.

După decenii de declin, s-a întâmplat un lucru neobișnuit. Rata defrișărilor a încetinit și, în cele din urmă, a scăzut la zero, iar în timp, copacii au început să se regenereze.

Cum ajută pădurile la reducerea sărăciei din Costa Rica?

Ce a provocat această inversare dramatică a ”norocului”? Răspunsul este simplu și anume statul Costa Rica a început să-și dea seama de potențialul bogat al ecosistemelor sale și s-a hotărât să le protejeze. Factorii de decizie politică au limitat numărul permiselor de exploatare forestieră și au creat o comisie națională pentru silvicultură care să supravegheze activitatea forestieră.

În 1996, a fost introdus un sistem de plăți pentru serviciile de mediu pentru a contribui la reducerea sărăciei, în special în zonele rurale. Fondul Național pentru Silvicultură a fost înființat ca o recunoaștere a faptului că o pădure tropicală sănătoasă oferă numeroase beneficii, care includ eliminarea și stocarea CO2 din atmosferă și filtrarea apei.

Pădurile tropicale dețin, de asemenea, cantități necunoscute de resurse naturale care ar putea fi folosite pentru a dezvolta produse farmaceutice și medicamente naturale. Fondul a oferit proprietarilor de teren stimulente financiare pentru a-și conserva terenurile și pentru a preveni degradarea lor, ceea ce a dus la îmbunătățirea gestionării terenurilor și la reîmpăduriri. Atât proprietarii de terenuri, cât și întreaga comunitate pot beneficia de fonduri, care au contribuit la crearea a 18.000 de locuri de muncă și care susțin în mod indirect încă 30.000.

Fondul menționat este finanțat din mai multe surse, inclusiv  din investiții străine și împrumuturi, precum și din veniturile interne din impozitarea combustibililor fosili.

Astfel, protecția resurselor naturale a devenit o prioritate pentru factorii de decizie din Costa Rica. Mai mult, aceștia au extins protecția pentru a include pădurile tropicale secundare, care se regenerează în mod natural după ce au fost eliminate sau degradate. Mai mult de jumătate din  coronamentul  din Costa Rica este acum pădure tropicală secundară.

Există o corelație clară între investiția statului Costa Rica în regenerarea pădurilor tropicale și succesul economic al țării. Astăzi, aproximativ jumătate din PIB-ul națiunii este legat de turism. Țara găzduiește industria ecoturismului și turismului de aventură, care se bazează pe păduri tropicale sănătoase. Dar povestea de succes a statului Costa Rica este o excepție de la o regulă altfel negativă. La nivel global, pierderea copacilor tropicali s-a dublat aproape în ultimul deceniu.

S.O.S. pădurile!

Sursa grafic: World Resources Institute

Așa cum arată graficul de mai sus, 2017 fost anul în care s-a înregistrat cea de-a doua cea mai mare pierdere a suprafeței împădurite de pe glob înregistrată vreodată. În acel an, cercetătorii de la Universitatea din Maryland au găsit o suprafață defrișată egală cu mărimea Bangladeshului. Acesta este echivalentul pierderii a 40 de terenuri de fotbal acoperite cu copaci în fiecare minut timp de un an.

Deși este important de menționat că din coronamentul pădurilor tropicale  fac parte   atât plantații create de om, cât și pădurile naturale, curățarea terenului pentru agricultură rămâne factorul-cheie al defrișărilor pe scară largă.

Complicând problema, schimbările climatice au crescut, în ultimii ani, frecvența dezastrelor naturale, cum ar fi incendiile și evenimentele meteorologice extreme, ceea ce a accelerat despăduririle în unele părți ale lumii.

Copacii oferă un mijloc natural de limitare a încălzirii globale și trebuie făcute mai multe eforturi  pentru a preveni despăduririle din întreaga lume. Experiența Costa Rica ar putea oferi un model al modului în care se poate schimba declinul  coronamentului pentru alte națiuni care ar putea decide să urmeze exemplul statului din America Centrală .

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Pixabay.com / Video: World Resources Institute

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply