Get this Widget

Cum putem preveni răspândirea pestei porcine africane?

0

Având în vedere evoluția virusului pestei porcine africane la nivelul teritoriului României și escaladarea fără precedent a riscului de răspândire a bolii cu consecințe deosebite asupra economiei și populației, vă prezentăm un set de măsuri care pot ajuta la prevenirea răspânduirii acestei boli.

  • Pesta Porcină Africană este o boală virală;
  • În mod obișnuit este mortală pentru porcii domesticiți și mistreți;
  • Nu există vaccin sau tratament pentru această boală;
  • Din această cauză provoacă serioase probleme socio-economice în țările afectate;
  • Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre;
  • Prepararea sau afumarea cărnii NU distruge virusul;
  • Oamenii nu se îmbolnăvesc, dar ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate;
  • Semnele clinice ale bolii sunt variabile și nu sunt ușor de recunoscut;

Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează:

  • Febră mare, apatie și imposibilitatea de a sta în picioare;
  • Vomă, diaree, uneori cu sânge;
  • Pete roșii-albăstrui pe piele, în special în zonele urechilor și a râtului;
  • Tuse și respirație îngreunată;
  • Avorturi spontane, nașteri de fetuși morți și nesiguranță în mers a purceilor;
  • Majoritatea animalelor infectate mor în 10 zile;

Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în multe feluri:

  • Prin contactul direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi;
  • Prin hrănirea acestora cu resturi alimentare contaminate;
  • Contactul cu materiale contaminate;
  • Contactul cu oameni care poartă haine și încălțăminte contaminate;
  • Nu deplasați animalele din fermă sau gospodărie;
  • Întotdeauna schimbați-vă îmbrăcămintea și încălțămintea atunci când părăsiți ferma sau gospodăria;
  • Înaintea de a achiziționa furaje, așternut și porci, asigurați-vă că acestea provin din unități verificate, care au implementat toată măsurile de siguranță pentru a evita pătrunderea virusului;
  • Asigurați-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistreții sau cu porcii din alte gospodării;
  • Niciodată să nu hrăniți porcii cu resturi alimentare;
  • Evitați creșterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta Porcină Africană;
  • Achiziția, transportul cărnii și a preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul;
  • Vânătorii și cânii acestora nu trebuie să vină în contact cu porcii domesticiți după vânătoare;
  • Fermierii sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domesticiții sau mistreți;
  • Nu aruncați resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreți;
  • Contactați medicul veterinar dacă găsiți cadavrele de mistreți chiar dacă în zonă NU evoluează PESTA PORCINĂ AFRICANĂ.
Foto:Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply