Get this Widget

Cum văd prorușii istoria Moldovei?

0

Primul episod al documentarului “Istoria Moldovei”, realizat sub patronajul președintelui prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost lansat luni seara la Chișinău chiar în ziua în care se împlinea un an de când a fost ales președinte, filmul prezentând versiunea ”socialiștilor” sau a ”moldoveniștilor” cu privire la evoluției istoriei în partea stângă a Prutului, relatează mass-media din Chișinău.

Premiera filmului a avut loc la cinematograful Patria-Loteanu din Chișinău și, deși organizatorii anunțaseră că intrarea va fi liberă, ”unioniștilor” le-a fost interzis accesul în sală, potrivit Deschide.md. Însuși purtătorul de cuvânt al președintelui moldovean, Ion Ceban, a blocat accesul reprezentanților organizației prounioniste ODIP (”Onoare, Demnitate și Patrie”) în cinematograf.

La lansare a participat și Igor Dodon, care tocmai revenise dintr-o vizită de la Moscova și a rostit un discurs înaintea proiectării filmului, de fapt, conform experților, o ”istorie fabricată” a Republicii Moldova.

Printre scenariștii filmului figurează fostul redactor-șef al televiziunii de la Tiraspol, care actualmente lucrează la postul de televiziune NTV Moldova, Elena Pahomova. Recent, aceasta a fost inclusă în Consiliul societății civile de pe lângă președinția Republicii Moldova în calitate de șefă a Comisiei pentru mass-media și comunicare.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a anunțat încă de vineri lansarea acestui documentar din trei episoade, în care “care vor fi expuse evenimente din istoria multiseculară a ținutului nostru“. Potrivit acestuia, “spectatorului îi vor fi prezentate primele așezări umane și relatări despre specificul civilizației Cucuteni-Tripolie, sciți, sarmați, geți, evoluția Țării Moldovei în perioada Evului Mediu, istoria contemporană a țării noastre“.

Eu și echipa mea vom depune eforturile necesare pentru ca pelicula ‘Istoria Moldovei’ să poată fi vizionată de toți locuitorii țării noastre. Pentru mine, este mai mult decât un simplu proiect televizat. Este prima încercare de a povesti tuturor și fiecăruia în parte care anume este istoria noastră adevărată”, scrie președintele Dodon în postarea sa pe Facebook, care anunță că filmul va fi difuzat și de televiziunile locale.

Dodon anunțase încă din martie realizarea acestui film cu ocazia unei conferințe internaționale pe tema ”Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică și perspectiva dezvoltării” și declarase atunci că lansarea producției va avea loc în toamnă, ”înaintea centenarului de la fondarea Republicii Democratice Moldovenești la 2 decembrie 1917”.

După document ar urma să apară și un desen animat pe aceeași temă, destinat celor mici. Potrivit președintelui Dodon, filmulețul va promova ”mândria față de țară și conștiința de moldovean”, potrivit Agora.md.

Dodon s-a declarat adeptul ideii că statalitatea moldovenească are o istorie de secole, a cărei bază a fost pusă în secolul XIV. ”Noi de mai multe ori am pierdut suveranitatea, dar am păstrat memoria conviețuirii într-un propriu stat, independent, moldovenesc”, a spus el în cadrul conferinței menționate.

Anterior, Igor Dodon a propus ca ziua de 2 februarie să fie sărbătorită oficial ”ca zi de importanță majoră în constituirea statalității moldovenești, care amintește de eliberarea Moldovei de sub dominația străină în 1365”. În această zi, președintele Dodon a spus că va decerna anual ordinul ”Bogdan Întemeietorul” unor persoane marcante.

Conform istoricilor, statul Moldova a dispărut în anul 1859, atunci când s-a unit cu statul Valahia. Republica Moldova nu este continuatoarea statului medieval Moldova, iar istoria sa începe cu data de 27 august 1991, la declararea independenței după desprinderea de URSS.

Autor: Ligia beatrice Vasilescu
Foto: Igor Dodon Facebook
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply