Get this Widget

Generozitatea naturii. GALERIE FOTO

0

Imaginile zilei vin de la Tiberiu Feczko, Ranger în administrația Parcului Național Defileul Jiului. El a surprins în câteva fotografii bogăția și generozitatea naturii, oferindu-ne imagini încântătoare cu două ciute și o căprioară în Parcul Național Defileul Jiului.

Unul dintre animale mărețe ale faunei din țara noastră, Cerbul Carpatin poate ajunge la 250-300 de kilograme, având o lungime de peste 2 metri.

Femela este mult mai mică, având o greutate obişnuită de aproximativ 150 kilograme, rareori mai mare. La greabăn are o înălţime medie de 1,5 metri (la maturitate, desigur).

Ciuta sau cerboaica este perechea cerbului, iar căprioara este femela căpriorului.

La venirea primăverii cerbii se împrăştie, iar ciutele se împart în grupuri mai mici, ori devin şi ele singuratice, păstrându-şi alături doar puii.

Viţeii se nasc în luna mai, au o blană pestriţă, care îi ajută să fie aproape invizibili în pădure. De obicei fiecare ciută fată un pui, dar sunt destule cazurile de ciute cu doi pui.
Viţeii – nume pe care îl poartă până îşi schimbă culoarea în cea de adult- rămân alături de cerboaice până la peste un an, uneori chiar şi până la doi ani de la fătare.

Parcul Național Defileul Jiului asigură faunei bogate toate condițiile de adăpost, hrană și liniște.

Parcul Național Defileul Jiului, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor- Romsilva, are o suprafață de peste 11.000 de hectare, între masivele Parâng și Vâlcan, pe raza județelor Hunedoara și Gorj.

Din cele peste 11.000 de hectare ale parcului, aproape 9.500 de hectare sunt păduri, 8.984 de hectare fiind în zone de protecție integrală, unde intervenția umană nu este permisă.

Foto: Tiberiu Feczko, Ranger în administrația Parcului Național Defileul Jiului (Regia Națională a Pădurilor- Romsilva)

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply