Get this Widget

Încălzirea oceanelor crește frecvența furtunilor extreme

0

Experții Agenţiei Spaţiale Americane (NASA) atrag atenția printr-un studiu că încălzirea oceanelor crește frecvența furtunilor extreme. Cercetătorii susțin că, până la sfârşitul secolului, se va înregistra o majorare de 60% a acestor fenomene meteo devastatoare.

Echipa de oameni de știință implicată în acest studiu este coordonată de Hartmut Aumann de la Laboratorul NASA de propulsie cu reacţie (Jet Propulsion Laboratory – JPL) din Pasadena, California.

În cadrul analizei lor, cercetătorii s-au aplecat asupra datelor prelevate timp de cincisprezece ani cu ajutorul instrumentului Atmospheric Infrared Sounder (AIRS) al NASA din zona oceanelor tropicale. Astfel ei au reușit să stabilească relaţia între temperatura medie de la suprafaţa apei şi formarea furtunilor severe.

Furtunile severe se vor intensifica

Concluzia echipei NASA a fost aceea că furtunile extreme, care produceau cel puţin trei milimetri de precipitaţii pe oră pe o suprafaţă de 25 de kilometri, se formau când temperatura de la suprafaţa apei depăşea circa 28 de grade Celsius. În urma studiilor, experții au observat observat o creştere cu 21% a numărului furtunilor la fiecare grad Celsius înregistrat în plus la suprafaţa oceanelor.

Hartmut Aumann atrage atenția că furtunile severe se vor intensifica în contextul încălzirii mediului. ”Datele noastre furnizează prima estimare cantitativă a nivelului de creştere a acestora, cel puţin în cazul oceanelor tropicale”, a punctat expertul NASA.

Bazându-se pe modelele climatice acceptate în prezent, oamenii de știință estimează că în condițiile unei majorări constante a concentraţiei de dioxid de carbon din atmosferă, de 1% pe an, temperatura de la suprafaţa oceanelor tropicale ar putea creşte cu până la 2,7 grade Celsius până la sfârşitul secolului. Calculele experților au condus la concluzia că frecvenţa furtunilor extreme ar putea creşte cu până la 60%.

Rezultatele noastre cuantifică şi conferă o semnificaţie mai vizibilă asupra consecinţelor încălzirii estimate a oceanelor. Mai multe furtuni înseamnă mai multe inundaţii, mai multe clădiri avariate, mai multe daune aduse culturilor şi aşa mai departe, în lipsa implementării unor măsuri de atenuare ”, a avertizat Aumann.

Autor: Isabela Nicolescu

Foto: Pixabay.com

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply