Get this Widget

Inedit. O frescă din secolul al XV-lea a fost descoperită în Biserica Reformată din Cetatea Târgu Mureş

0

În timp ce se efectuau lucrările de restaurare a Bisericii Reformate din Cetatea Târgu Mureş, cel mai important monument medieval din municipiu, a fost descoperită o frescă realizată în secolul al XV-lea.

Inedita descoperire îl înfățișează pe Ladislau cel Sfânt, fost rege al Ungariei din perioada 1077-1095.

Soos Zoltan, directorul Muzeului Judeţean Mureş, a explicat că fresca a fost identificată pe latura nordică a navei bisericii şi este prima ocazie când reprezentarea regelui cavaler apare într-o biserică urbană.

S-a identificat ultima scenă din iconografia Sfântului Ladislau, victoria asupra cumanului păgân. Ultima renovare generală a bisericii a fost efectuat în 1907, iar renovările ad-hoc din anii ’70 au adus mai multe daune monumentului medieval. În prezent se lucrează la înlăturarea tencuielilor de ciment şi este în curs renovarea ancadramentelor altarului, la săpăturile arheologice din nava bisericii, respectiv cercetarea de paramenţi (n. r. – parte exterioară a unei construcţii). Mulţumim pentru sprijiul financiar acordat de statul maghiar şi multe mulţumiri enoriaşilor bisericii pentru răbdare. Sunt convins că oraşul nostru se va îmbogăţi cu un alt monument frumos şi măreţ prin efortul comun“, a aprecizat Soos Zoltan.

Fresca îl înfățișează pe Ladislau cel Sfânt

Ladislau I, cunoscut și ca Ladislau cel Sfânt, a fost rege al Ungariei din 1077 până la moartea sa, în 1095.

Biserica Catolică l-a canonizat în 1192.

Ladislau cel Sfânt a fost un simbol al culturii medievale maghiare. El a fost reprezentat pe sigiliul regal a lui Carol Robert, Ludovic cel Mare şi pe monedele medievale maghiare până la mijlocul secolului al XV-lea.

Soos Zoltan a amintit că Biserica Reformată din Cetate este cel mai important monument medieval din Târgu Mureş, fiind singurul monument păstrat de la începutul secolului al XV-lea. Acesta a găzduit iniţial o mănăstire franciscană.

În cazul Târgu Mureşului putem zice că fondarea mănăstirii a fost premergătoare dezvoltării urbane, deoarece la începutul secolului XIV oraşul abia era un târg mai dezvoltat. Transilvania este enumerată printre cele opt provincii franciscane din regat, în 1332, ca provincie de sine stătătoare. (…) Conventul a fost menţionat pentru prima dată în 1332, fiind a patra mănăstire franciscană din Transilvania. Următoarea însemnare datează din 1400, când este menţionat liderul mănăstirii, Székely Antal, şi conţine prima informaţie referitoare la arhitectură, despre terminarea construcţiilor altarului bisericii“, a menționat directorul Muzeului Judeţean Mureş.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Muzeul Județean Mureș

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply