Get this Widget

Galaxia noastră nu este plată. O arata hartă 3D a Căii Lactee

0

Astronomii chinezi și australieni au reușit să analizeze în detaliu prima imagine tridimensională a Căii Lactee. Imaginea este importantă pentru că prezintă cu un grad înalt de acurateţe tiparul în spirală al galaxiei noastre. Oamenii de știință au demonstat astfel că discul galaxiei noastre nu este plat, ci deviat şi răsucit în raport cu centrul său.

Hartă 3D a Căii Lactee vine să contrazică ipoteza susținută de foarte multă lume și anume aceea că galaxia noastră arată ca un disc plat de stele, ce orbitează în jurul regiunii sale centrale.

Utilizând noua hartă, cercetătorii au realizat un studiu în care susțin că au descoperit că regiunile îndepărtate de la marginea Căii Lactee sunt deviate şi răsucite în raport cu axul central, formând o structură tridimensională. Cercetarea a fost publicată în ediţia online a revistei Nature Astronomy.

Discul stelar are forma literei “S”

Chen Xiaodian, coordonatorul studiului şi cercetător la Observatoarele Astronomice Naţionale din cadrul Academiei de Ştiinţe a Chinei, a explicat că distanţele exacte ce separă Soarele de zone aflate la marginea discului galactic au reprezentat elemente-cheie pentru a determina aspectul real al galaxiei noastre.

Utilizând 1.339 de stele variabile, care sunt de patru până la 20 de ori mai mari decât Soarele şi de până la 100.000 de ori mai luminoase decât astrul din sistemul nostru solar, astronomii au creat un model complex al discului galactic.

În urma analizei hărții 3D, cercetătorii au descoperit că noul disc stelar rezultat din acele calcule este deviat şi progresiv răsucit în raport cu regiunea sa centrală, în virtutea unui tipar în spirală, având forma literei “S”.

Această nouă descoperire ar putea să ne ajute să determinăm forma Căii Lactee şi ar putea fi un element-cheie pentru a înţelege mai bine modul în care galaxii precum Calea Lactee se formează şi evoluează“, a explicat Deng Licai, coautor al studiului.

Harta animată 3 D a Căii Lactee

Și reprezentanții Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au anunțat în aprilie 2018 că au reușit, cu ajutorul satelitului european Gaia să cartografieze în 3D aproape 1,7 miliarde de stele din galaxia noastră, Calea Lactee. Pentru 1,3 miliarde dintre aceste corpuri cerești, oamenii de știință au reuşit să determine distanţa acestora în raport cu Terra.

Uwe Lammers, unul dintre cercetătorii implicați în proiect, a explicat ansamblul de date astfel obținut este foarte bogat. “ Credem că aceste date vor revoluţiona astronomia şi cunoştinţele noastre despre Calea Lactee”, a punctat specialistul.

La rândul său, Gunther Hasinger, directorul departamentului de Ştiinţe din cadrul ESA, a susținut că satelitul Gaia îi poate ajuta pe cercetători să reconstruiască întreaga istorie a Căii Lactee. “E ca şi cum am face arheoastronomie (…) pentru a reconstitui cu adevărat istoria Universului”, a subliniat omul de știință.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: CHEN Xiaodian – Chinese Academy of Sciences

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply