Get this Widget

Institutul Clinic Fundeni introduce biopsia lichidă pentru diagnosticarea cancerului

0

Institutul Clinic Fundeni și-a propus să facă un pas înainte în diagnosticarea cancerului prin introducerea biopsiei lichide ca metodă de rutină.

Biopsia lichidă determină nivelul de răspuns la un anumit tratament în ceea ce privește diferite tipuri de cancer; în baza acestor informații, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății pot susține tratamente specifice, în special pe cele inovative. Baza personalizării tratamentului începe de la diagnosticul molecular, iar Institutul Clinic Fundeni intenționează să introducă biospia lichidă ca metodă de rutină”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu, Șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni.

Biopsia lichidă presupune o analiză a tipului de tumoră și a răspunsului acesteia la tratament, în urma recoltării unei probe de sânge de 10 ml.

Reputatul chirurg a subliniat că Institutul Clinic Fundeni a fost întotdeauna orientat spre cercetare, înființând încă din anii 2003-2004 o bancă de tumori care stă la baza activității de cercetare în domeniul oncologiei.

Această bancă atrage costuri și, pentru a crește numărul de piese depozitate care să ne permită o analiză informatică și accesul la marea literatură medicală din zilele noastre, este nevoie de o finanțare suplimentară. În acest context, facem demersuri pentru a primi susținere din partea Academiei Române și, în măsura în care este posibil, din partea Administrației Prezidențiale. Pornind de la banca pe care o avem și de la metodologia de stocare a acestor tumori care nu e simplă, vom putea avea acces la cercetarea oncologică de nivel înalt” , a afirmat prof. dr. Irinei Popescu.

Autor: Sofia Filip
Foto: Institutul Clinic Fundeni Facebook

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply