Get this Widget

La Ordinea Zilei:Cărți pe care trebuie să le incluzi în biblioteca ta-BABBITT de Sinclair Lewis

0

Cartea la Ordinea Zilei este Babbitt de Sinclair Lewis. La prima vedere, cartea redă viața monotonă a unui afacerist din clasa de mijloc. Monotonă pentru noi, pentru el pare existența perfectă a unui om ce se simte împlinit.

George F. Babbitt trăiește în America, locul în care orice vis devine realitate. Sau cel puțin așa cred mulți dintre cei care văd America ca o țară a tuturor posibilităților. Ceea ce trăiește Babbitt pare visul omului ce nu-și dorește ca “perfecțiunea” existenței sale să fie alterată în niciun fel. Merge la club, joacă golf, se implică în politică, etc.

H.L. Mencken spunea într-o cronică a romanului că nu cunoaște niciun alt autor american “care să prezinte cu mai multă acuratete adevărata Americă. [Babbitt] este un document social de prim rang”.

La rândul său, Paul Morand ne face o caracterizare nuanțată a personajului principal al cartii: “Babbitt este un om de afaceri modest, nu îndeajuns de important pentru a lupta cu instituțiile sacre cărora americanul de rând și-a vândut sufletul ca să se poată bucura de pace și prosperitate. Înfrângerea sa, descrisă cu forță, admirabila înțelepciune și umorul unui mare scriitor, este înfrangerea unei întregi națiuni. De aceea cartea a provocat o atât de profundă tulburare în America și a avut un succes atât de durabil. În spiritul acesta trebuie să o citim dacă vrem s-o înțelegem și să fim impresionați de ceea ce are ea să ne transmită”.

Cartea a fost publicată pentru prima dată în 1922, iar la apariția sa a provocat adevărate “cutremure”. Personajul central este exponentul unei clase de mijloc dominante în America. Sinclair Lewis a reușit prin stilul său sarcastic să aducă în fața cititorilor imaginea unei categorii sociale pe care viața a obligat-o să se conformeze unor norme care nu îi sunt întotdeauna pe plac. De altfel, trebuie menționat ca termenul “babbit” a intrat în tezaurul limbii engleze cu sensul de “persoană sau mai ales afacere sau om de afaceri care se conformează orbește standardelor predominante ale clasei de mijloc”.

Prin acest roman, Sinclair Lewis “a administrat Statelor Unite un pumn drept în plexul solar, a imortalizat un personaj tipic american și a adăugat limbii noastre câteva cuvinte care au devenit monedă curentă”, notează The Times într-o cronică.

Cartea este oferită de Litera.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Litera/ Pixabay.com

Citește și: Cartea la Ordinea Zilei: NECURATUL. Descoperă o altă față a legendarului Rasputin

                   La Ordinea Zilei:Cărți pe care trebuie să le incluzi în biblioteca ta- MOȘTENITORII de William Golding

                  La Ordinea Zilei:Cărți pe care trebuie să le incluzi în biblioteca ta- AL ZECELEA OM de Graham Greene

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply