19 martie 2024
3.6 C
București

Medicii din Sfântu Gheorghe au vindecat o adolescentă cu paraplegie prin aplicarea unui tratament cu plasmafereză

O adolescentă de doar 16 ani, din judeţul Harghita, a fost protagonista unei adevărate „minuni” medicale înfăptuite de o echipă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe.

Atunci când a fost internată, pe data de 30 ianuarie, adolescenta prezenta paraplegie. Pacienta era incapabilă să îşi mişte membrele inferioare, având montată sondă uretrovezicală, iar după o serie de investigaţii medicale a fost stabilit diagnosticul de mielită transversă post-COVID, o afecţiune neurologică dezvoltată în urma infecţiei virale.

Pentru a o salva de la o viață în scaunul cu rotile sau chiar de la moarte medicii i-au aplicat un tratament cu totul nou pentru ei. Astfel, specialiștii Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe au realizat cu succes prima procedură de plasmafereză din regiune pe un pacient minor.

Tratamentul a constat în patru şedinţe de plasmafereză, fiecare a câte șase ore, iar în tot acest timp pacienta a fost conştientă.

Prima procedură de plasmafereză a avut loc în data de 3 februarie, fiind realizată sub îndrumarea medicului primar neurolog dr. Ioana Dumitru, şefa secţiei de Neurologie Pediatrică, dr. Erika Bodo, şefa secţiei de Pediatrie, a dr. Janka Buzsi, şefa secţiei ATI şi a medicului primar anesteziologie şi terapie intensivă, dr. Cătălin Costache, iar, potrivit acestora, rezultatele pozitive s-au făcut simţite încă de la prima şedinţă.

Plasmafereza este o procedură asemănătoare cu dializa, dar cu destul de mari riscuri. Sângele pacientului este extras, trecut printr-un filtru şi reîntors în organism împreună cu o suplimentare de soluţii şi produse de sânge. Practic, este filtrat de toate substanţele nocive. În acest caz, fetiţa de 16 ani avea diagnosticul de mielită transversă, cel mai probabil o inflamaţie de etiologie virală, post-COVID. Procedura nu a necesitat anestezic, în tot acest timp pacienta a mâncat, a băut, a vorbit şi a dormit. Chiar a fost un succes, spunem noi, pentru că la momentul internării în Terapie Intensivă pacienta era paraplegică, a fost adusă în cărucior, pentru că nu putea să mişte picioarele, forţa musculară era diminuată„, a explicat dr. Cătălin Costache.

La rândul său, medicul anestezist Janka Buzsi a menționat că afecţiunea de care suferea pacienta este una cu risc vital, iar lăsată netratată ar fi putut să îi afecteze progresiv toţi muşchii, inclusiv pe cei respiratori.

„Tratamentul a decurs fără complicaţii, deja după prima procedură copilul era mult mai bine din punct de vedere neurologic, iar după a patra procedură a fost excepţional. Pentru adulţi s-au mai făcut astfel de proceduri, dar pentru copii este prima procedură de acest gen, deci este un mare pas înainte”, a subliniat și dr. Ioana Dumitru.

În cursul zilei de marți, pacienta a fost externată, plecând acasă pe propriile-i picioare.

Aparatul de plasmafereză cu ajutorul căruia a fost realizat tratamentul a fost achiziţionat de Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” în 2016, în cadrul unui proiect de reabilitare şi modernizare a unităţii medicale, iniţiat de Consiliul Judeţean Covasna.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei