Get this Widget

Medicul oftalmolog te învață cum să îți protejezi ochii în fața calculatorului

0

Medicul oftalmolog te învață cum să îți protejezi ochii în fața calculatorului. Trăim în era tehnologiei așa că petrecem, în mod inevitabil, foarte mult timp privind ecranele luminoase ale dispozitivelor electronice. Fie că dăm scroll pe Facebook sau Instagram în timpul călătoriei până la locul de muncă, fie că vizionăm o emisiune televizată, ne expunem constant ochii la efectele nocive ale luminii albastre, specifică ecranelor.

Medicul Oftalmolog Cristina Ciucă de la optica medicală Videt ne vine în ajutor cu o serie de sfaturi utile care să ne ajute să protejăm sănătatea ochilor noștri.

Petrecem mai mult de 11 ore din zi în fața ecranelor digitale

O mare parte din joburile actuale presupun petrecerea unui minim de 8 ore pe zi în fața calculatorului, prin urmare stresul la care ne supunem ochii este cu atât mai mare. Fără să realizăm ajungem să petrecem peste 11 ore din zi în fața ecranelor digitale, iar acesta lucru cauzează o serie de simptome, precum disconfort ocular, ochi uscați, vedere încețoșată, dureri de cap sau sensibilitate la lumină. Acestea ne afectează activitatea cotidiană și în timp pot duce la afecțiuni oculare.

Sindromul ochilor obosiți de ecrane cauzează senzații de disconfort care se resimt după mai mult de două ore petrecute în fața unui ecran. Pe lângă efectele pe care lumina albastră le are asupra ochilor, ea poate cauza și tulburări de somn.

Chiar dacă nu putem reduce timpul pe care îl petrecem în fața ecranelor, trebuie să luăm toate măsurile de precauție necesare pentru a evita eventualele probleme de natură oculară.

Iată care sunt sugestiile oftalmologului:

1. Ia pauze dese de la privitul către monitor

În timp ce utilizezi calculatorul este foarte important să le oferi ochilor tăi câteva momente de relaxare din când în când. Recomandarea oftalmologului este ca la fiecare oră de utilizare a calculatorului să îți rezervi 10 minute pentru o pauză. De asemenea, încearcă să respecți regula 20-20-20, care presupune ca la fiecare 20 minute de utilizat calculatorul să îți muți privirea din ecran și pentru 20 de secunde să privești un obiect îndepărtat, ce se află la o distanță de aproximativ 6 metri (20 feet). Scopul acestor momente de pauză este să diminueze disconfortul ocular.

2. Asigură-te că poziția pe care o ai în fața monitorului este una corectă

Atunci când privești ecranul calculatorului este recomandat ca ochii tăi să fie orientați în jos, pentru un plus de confort. Distanța dintre tine și monitor ar trebui să fie îndeajuns de mare încât să poți întinde brațul.

3. Încearcă să clipești mai des atunci când folosești dispozitive digitale

Un efect pe care ecranele digitale îl au asupra ochilor este acela că reduc frecvența cu care clipești. Din cauza faptului că tinzi să clipești mai rar, ochii tăi își pierd din lubrifiere și apare senzația de ochi uscat și disconfortul la nivel ocular. Pentru a menține ochii lubrifiați, oftalmologul îți recomandă să încerci în mod conștient să clipești mai des.

4. Adaptează luminozitatea monitorului pentru un plus de confort

Ajustează setările de luminozitate ale monitorului astfel încât acestea să fie în ton cu lumina din camera în care te afli. Într-o cameră slab luminată este nevoie ca luminozitatea ecranului să fie mai mică. Un alt truc pe care îl poți folosi pentru a-ți proteja ochii de lumina albastră este să folosești un ecran de protecție pentru calculator.

5. Nu uita de vizita periodică la medicul oftalmolog

Dacă prezinți simptome ale oboselii oculare cauzate de ecrane, cum ar fi disconfort ocular, ochi uscați, vedere încețoșată, dureri de cap sau sensibilitate la lumină, fă-i o vizită medicului oftalmolog.

“În urma consultului oftalmologic este posibil ca medicul oftalmolog să îți prescrie ochelari cu protecție pentru calculator. Aceștia protejează ochii pe termen lung, de fiecare dată când privim ecranele digitale, dar și în situații de iluminat artificial.”, aflăm de la Cristina Ciucă, medic oftalmolog Videt

De asemenea, dacă te numeri printre persoanele cărora jobul le impune să petreacă minim 8 ore pe zi în fața calculatorului, medicul îți recomandă să mergi la un control oftalmologic o dată la 6 luni, pentru a preveni apariția problemelor oculare. Această recomandare se aplică atât persoanelor care nu poartă ochelari, cât și celor care poartă ochelari cu protecție pentru calculator sau de vedere.

Respectă recomandările medicului oftalmolog pentru a te feri efectele sindromul ochilor obosiți de ecrane. Mai multe informații despre protecția ochilor în fața calculatorului găsești pe Optica Medicală Videt.

Autor: Sofia Filip
Foto: Videt
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply