19 martie 2024
3.6 C
București

Noi șanse la viață. Medicii Spitalului „Dr. C. I. Parhon” au realizat zeci de transplanturi în pandemie

În timp ce mulți dintre colegii lor se luptă cu efectele pandemiei de COVID-19, încercând să salveze pacienții infectați, cadrele medicale de la Centrul Regional de Transplant Renal din cadrul Spitalului „Dr. C. I. Parhon” și-au continuat activitatea prin care redau șansa la viață pentru zeci de bolnavi care au nevoie de un rinichi nou pentru a putea trăi. La fel au procedat și celelalte unități medicale în care se realizează transplanturi de organe.

32 de transplanturi au fost realizate în stare de urgență

Spitalul „Dr. C. I. Parhon” a realizat anul acesta 40 de intervenții de transplant. Dr. Corneliu Moroşanu, coordonatorul echipei chirurgicale a Centrului de Transplant Renal, a menționat că în 2019 instituția sanitară a efectuat doar 27 de transplanturi. Mai mult, el a punctat că 32 dintre operațiile din acest an au fost efectuate în timpul stării de urgență.

Pacienţii care au beneficiat de transplant au vârste care variază între 10 ani şi 60 de ani. De asemenea, printre pacienţii transplantaţi s-a aflat o persoană care era dializată de 25 de ani.

Anul 2020 a fost un an foarte dificil pentru toată lumea, deoarece a fost marcat de epidemia de COVID-19. Pe lângă dificultăţi avem şi satisfacţii, pentru că am ajuns la 40 de transplanturi efectuate de la începutul anului, număr care ne situează între centrele medicale importante din Europa. Pentru a ajunge la cifra aceasta, toţi cei implicaţi în activitatea de transplant au depus pe lângă eforturile de până acum şi eforturi specifice perioadei de pandemie. Anul a fost marcat chiar de câteva lucruri interesante: transplantul de la cel mai mic donator aflat în moarte cerebrală sau că în intervalul a 23 de ore am efectuat patru transplanturi. Atunci am lucrat toţi fără pauză”, a punctat dr. Corneliu Moroşanu.

Specialistul a constatat faptul că în perioada pandemiei oamenii au devenit mai empatici, s-au gândit la sănătatea lor, dar şi a celor de lângă ei şi au acceptat donarea de organe.

La rândul său, Adelina Miron, medic din echipa de transplant renal, a povestit că în momentul în care cadrele medicale intră în sala de operaţie nu mai contează nimic. „Practic, uităm de tot, uităm de oboseală, de orele care trec, de picioarele pe care nu le mai simţim. Cel mai greu moment a fost atunci când pe parcursul a 23 de ore am efectuat alături de colegii mei patru intervenţii de transplant. A fost un efort fizic mai intens decât toate celelalte. Cel mai frumos moment este în fiecare zi când mă duc la spital şi mă duc în zona de transplant, ne găsim pacienţii pe care tocmai i-am operat că sunt bine, veseli, au diureză, au analizele în îmbunătăţire faţă de ziua precedentă, este un sentiment care nu se poate compara cu nimic pe lumea asta. Anul acesta am funcţionat chiar şi în perioada stării de urgenţă, şi în restul anului, fapt care a făcut ca organele donatorilor din ţară să ajungă aici. Am fost la Oradea, la Cluj, la Târgu Mureş. Condiţiile pandemiei au făcut ca şi condiţiile să fie un pic mai anevoioase. În afară de testele obişnuite pe care le facem noi la transplant, trebuia să ne testăm noi, personalul, pacienţii, a trebuit să acordăm mare atenţie izolării pacienţilor sau atunci când îi pansam, lucruri care au pus o presiune în plus faţă de obicei”, a subliniat medicul.

O singură donare, cinci noi șanse la viață

Cele mai recente transplanturi au fost realizate săptămâna aceasta, după ce o echipă de  la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. dr Nicolae Oblu” din Iaşi a prelevat rinichii, ficatul și corneea de la o persoană aflată în moarte cerebrală.

Prin gestul familiei din Vrancea, care a acceptat donarea de organe, cinci persoane au primit șanșa la o viață mai bună. Astfel, ficatul a ajuns la Spitalul Fundeni, unde s-a realizat un transplant hepatic. Rinichii au fost preluați de Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, medicii de aici realizând două transplanturi renale.

Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al unității medicale, a declarat că pacienţii care au beneficiat de transplant renal sunt în vârstă de 46 ani, respectiv 47 de ani, din judeţele Galaţi şi Bacău. Cei doi, diagnosticaţi cu glomerulonefrită cronică, se aflau de doi ani pe listele de aşteptare ale spitalului pentru efectuarea unui transplant renal.

Au fost doi pacienţi care făceau dializă din 2017, cu vârste asemănătoare cu donatorul. Intervenţiile au durat între patru şi patru ore şi jumătate. Pacienţii sunt bine în acest moment şi se recuperează”, a detaliat Adelina Miron.

De asemenea, corneea de la ambii ochi a fost preluată de Spitalul „Sf Spiridon” din Iași, iar doi oameni își vor recăpăta vederea în urma intervențiilor de transplant.

Eforturile pe care toți angajații din Sănătate le fac în această perioadă sunt uriașe. Oamenii lucrează în condiții extrem de grele, de multe ori cu riscul de a se infecta cu SARS CoV-2. De aceea, poate că este important ca toți cei care nu sunt implicați în sistem să le transmit încurajări, arătându-le astfel aprecierea pentru munca lor.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei