Get this Widget

Șapte factori care influențează sănătatea inimii, dar reduc și riscul de demență

0

După îndelungi cercetări, experții au pus la punct o listă cu șapte factori de stil de viaţă care îmbunătăţesc sănătatea inimii, dar ajută și la reducerea riscului de a dezvolta demenţă. Este vorba despre: evitarea fumatului şi a greutăţii excesive, exerciţiile fizice regulate, consumul de peşte de două ori pe săptămână sau mai des, alimentaţia bogată în fructe şi legume, menţinerea glicemiei la un nivel sănătos şi tensiunea arterială normală.

În cadrul unui studiu complex derulat de o  echipă de oameni de ştiinţă din Franţa s-a constatat că fiecare ”valoare optimă” reduce cu 10% riscul de demenţă. Studiul, condus de dr. Cecilia Samieri de la Universitatea din Bordeaux, Franţa, este publicat în Journal of the American Medical Association. Specialiștii au analizat date prelevate de la 6.626 de participanţi cu vârsta medie de 73,7 ani, analiza concentrându-se asupra unor aspecte diferite ale stilului de viaţă al acestora.

Dintre toate afecţiunile din Marea Britanie, demenţa este în prezent cea mai importantă cauză de deces, prin urmare explorarea factorilor care ar putea reduce riscul de apariţie a acestei boli devastatoare este fundamentală pentru înfrângerea ei. Cunoaştem că ceea ce este benefic pentru inimă este benefic şi pentru cap, iar acest studiu susţine această teorie demonstrând că a avea grijă de sănătatea cardiovasculară poate ajuta mai târziu în viaţă la încetinirea declinului cognitiv şi la reducerea riscului de a dezvolta demenţă. Deşi acest studiu nu a examinat dacă participanţii au avut inimi sănătoase în prima parte a vieţii lor – ceea ce ar fi făcut ca mai puţini dintre ei să dezvolte demenţă mai târziu – toată lumea ar trebui să ia măsuri încă de la o vârstă fragedă”, a explicat dr. Doug Brown de la organizaţia Alzheimer’s Society.

Expertul a punctat importanța importanţa unei alimentaţii echilibrate, evitarea fumatului şi a consumului excesiv de alcool şi mişcarea regulată.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply