Get this Widget

Scrisoarea în care Albert Einstein spune despre Dumnezeu că este un ”produs al slăbiciunii umane” s-a vândut cu 2,9 milioane dolari

0

Scrisoarea în care Albert Einstein spune despre Dumnezeu că este un ”produs al slăbiciunii umane” s-a vândut cu 2,9 milioane dolari( taxe incluse). Evenimentul a avut loc în cadrul unei licitații organizată la New York de casa Christie’s.

Epistola este adresată de Albert Einstein lui Eric Gutkind, filosof german de origine evreiască.

În scrisoare, Einstein respinge cuvântul ”Dumnezeu” pe care îl consideră un ”produs al slăbiciunii umane”. În plus, el are o abordare directă şi critică asupra religiei, numind Biblia ”o culegere de legende venerabile, însă destul de primitive”.

Cuvântul ‘Dumnezeu‘ nu este pentru mine altceva decât expresia şi produsul slăbiciunilor umane, iar Biblia este o culegere de legende venerabile, însă destul de primitive”, scria Einstein cu un an înaintea morţii sale, în aprilie 1955. “Nicio interpretare, indiferent cât de subtilă, nu va schimba nimic (pentru mine)“, a adăugat omul de ştiinţă în misiva sa de o pagină şi jumătate adresată filosofului german.

Astfel, în epistola, redactată în limba germană, renumitul fizician din secolul XX, evreu la origine, respinge orice credinţă religioasă.

În scrisoarea sa, autorul teoriei relativităţii, care a murit la 76 de ani, nu cruţă nici iudaismul. ”Pentru mine, religia iudaică este, la fel ca toate celelalte religii, încarnarea unei superstiţii primitive. Iar poporul evreu, căruia îi aparţin cu mândrie şi în a cărui mentalitate mă simt profund înrădăcinat, nu înseamnă o formă de demnitate diferită de cea a altor persoane. Ţinând cont de experienţa mea, ei nu sunt mai buni decât alte grupuri de oameni, chiar dacă lipsa lor de putere îi protejează de cele mai grave excese. Altfel, eu nu percep nimic ‘ales’ la aceştia”, nota omul de știință.

Einstein a scris epistola în timp ce se afla la Universitatea din Princeton, New Jersey, ca răspuns la cartea semnată de Gutkind, ”Choose Life: The Biblical Call to Revolt”, în care filosoful trata subiecte referitoare la iudaism, Israel şi modernism. Fizicianul a criticat poziţia lui Gutkind, potrivit căreia evreii sunt ”aleşi”.

Concepţia lui Einstein despre religie a fost îndelung analizată de oamenii de ştiinţă. În copilărie, el a îmbrăţişat pentru o scurtă perioadă iudaismul. Ulterior, fizicianul a scris că nu este ateu, însă nu crede într-un Dumnezeu personal care intervine în problemele lumeşti.

Aceasta este una dintre cele mai categorice declaraţii din cadrul dezbaterii ştiinţă contra religie“, a declarat pentru AFP Peter Klarnet, specialist în cărţi şi manuscrise al Christie’s.

Vânzarea de marţi din New York – care s-a încheiat în patru minute – a depăşit cu mult suma estimată de casa de licitaţii Christie’s, de 1,5 milioane de dolari. Purtătoarea de cuvânt a casei Christie’s a precizat că persoana care a achiziţionat scrisoarea lui Einstein va plăti în total 2,9 milioane de dolari, inclusiv taxele.

Reprezentanții Christie’s amintesc faptul că ultima licitaţie în urma căreia această scrisoare a fost vândută a fost organizată în anul 2008, când a fost adjudecată unui colecţionar privat în schimbul sumei de 404.000 de dolari.

Valoarea unora dintre scrisorile lui Einstein a crescut considerabil în ultimii ani. În octombrie 2017, un manuscris al fizicianului pe tema secretului fericirii a fost adjudecat la Ierusalim contra sumei de 1,56 milioane de dolari, preţul iniţial fiind estimat între 5.000 şi 8.000 de dolari. “Dacă scrisorile şi manuscrisele lui Einstein sunt apariţii regulate la vânzările prin licitaţie, rare sunt cele care au o mare importanţă sau semnificaţie“, a explicat Klarnet.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Christie’s 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply