Get this Widget

Ce spunea Albert Einstein despre Dumnezeu și despre Biblie

0

Albert Einstein i-a trimis în 1954 o scrisoare filosofului Eric Gutkind în care vorbește despre ceea ce crede el despre Dumnezeu și Biblie. În epistola, redactată în limba germană, renumitul fizician din secolul XX, evreu la origine, respinge orice credinţă religioasă.

Cuvântul ‘Dumnezeu’ nu este pentru mine altceva decât expresia şi produsul slăbiciunilor umane, iar Biblia este o culegere de legende venerabile, însă destul de primitive. Nicio interpretare, indiferent cât de subtilă, nu va schimba nimic (pentru mine)”, scria Einstein de la Universitatea din Princeton, New Jersey, cu un an înaintea morţii sale, în aprilie 1955.

În scrisoarea sa, autorul teoriei relativităţii, care a murit la 76 de ani, nu cruţă nici iudaismul. ”Pentru mine, religia iudaică este, la fel ca toate celelalte religii, încarnarea unei superstiţii primitive. Iar poporul evreu, căruia îi aparţin cu mândrie şi în a cărui mentalitate mă simt profund înrădăcinat, nu înseamnă o formă de demnitate diferită de cea a altor persoane. Ţinând cont de experienţa mea, ei nu sunt mai buni decât alte grupuri de oameni, chiar dacă lipsa lor de putere îi protejează de cele mai grave excese. Altfel, eu nu percep nimic ‘ales’ la aceştia”, nota omul de știință.

Aceasta este una dintre cele mai categorice declaraţii din cadrul dezbaterii ştiinţă contra religie“, a declarat pentru AFP Peter Klarnet, specialist în cărţi şi manuscrise al Christie’s. De altfel, epistola document este scoasă la licitație de Christie’s, prețul de vânzare fiind estimat între 1 şi 1,5 milioane de dolari.

Reprezentanții Christie’s amintesc faptul că ultima licitaţie în urma căreia această scrisoare a fost vândută a fost organizată în anul 2008, când a fost adjudecată unui colecţionar privat în schimbul sumei de 404.000 de dolari.

Valoarea unora dintre scrisorile lui Einstein a crescut considerabil în ultimii ani. În octombrie 2017, un manuscris al fizicianului pe tema secretului fericirii a fost adjudecat la Ierusalim contra sumei de 1,56 milioane de dolari, preţul iniţial fiind estimat între 5.000 şi 8.000 de dolari. “Dacă scrisorile şi manuscrisele lui Einstein sunt apariţii regulate la vânzările prin licitaţie, rare sunt cele care au o mare importanţă sau semnificaţie“, a explicat Klarnet.

Epistola care va fi vândută la New York la data de 4 decembrie este, după părerea specialistului, de o importanţă ”similară cu cea a scrisorii pe care Einstein a trimis-o (preşedintelui SUA) Franklin D. Roosevelt în 1939 prin care l-a avertizat pe acesta cu privire la eforturile germane de producere a unei bombe” atomice. Christie’s a vândut-o în 2002 contra sumei de două milioane de dolari.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Christie’s 
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply