Get this Widget

Pericolul prăbușirii civilizației

0

Pericolul prăbușirii civilizației este tot mai mare din cauza schimbărilor climatice. Avertismentul a fost lansat, la Summitul ONU pentru Climă, de către sir David Attenborough, celebrul naturalist britanic a cărui voce este cunoscută peste tot în lume prin intermediul documentarelor despre viaţa animalelor pe care le-a realizat.

Chiar acum ne confruntăm cu un dezastru provocat de om cu efecte la nivel global. Cea mai mare ameninţare cu care ne confruntăm în ultimele milenii: schimbările climatice. Dacă nu vom lua măsuri, prăbuşirea civilizaţiei noastre şi dispariţia unei mari părţi a lumii vii se văd la orizont“, le-a spus Attenborough delegaţilor la summit din aproape 200 de ţări, scrie Live Science.

Sir David Attenborough a fost ales să se adreseze participanţilor la summit în cadrul unei noi iniţiative a ONU, “people’s seat”, care îi încurajează pe oameni să transmită mesaje în care să explice modul în care sunt deja afectaţi de schimbările climatice. O parte dintre aceste mesaje, unele în format video, au fost prezentate participanţilor la summit în cadrul alocuţiunii susţinute de Attenborough.

Oamenii acestei planete au vorbit. Mesajul lor este clar. Timpul s-a scurs. Ei doresc ca voi, cei cu putere de decizie, să acţionaţi acum“, a subliniat Attenborough după prezentarea mai multor clipuri video, printre care şi unele ce conţineau mărturii ale sinistraţilor de după incendiile de vegetaţie din California.

Reamintim că scopul summit-ului ONU este acela de a negocia modalitățile concrete prin care să poată fi pus în aplicare Acordul CoP21 de la Paris, din 2015. Prin Acordul de la Paris, 184 de ţări au convenit să implementeze măsuri pentru reducerea poluării astfel încât media temperaturilor globale să nu depăşească cu mai mult de 2 grade Celsius nivelul înregistrat înainte de Revoluţia Industrială.

Lideri ai lumii, voi trebuie să conduceţi. Continuarea civilizaţiei noastre şi a lumii naturale de care depindem se află în mâinile voastre“, a îndemnat în încheiere David Attenborough.

Planeta Marte nu poate deveni “planul B” al omenirii

O altă voce puternică prezentă a eveniment este cea a fostului astronaut american Mae Jemison, care a lansat un apel public la conştientizarea pericolului reprezentat de schimbările climatic.

Mae Jemison a avertizat că planeta Marte nu poate deveni “planul B” al omenirii.

Chiar dacă lupta împotriva schimbărilor climatice este “poate cea mai importantă problemă” cu care s-a confruntat vreodată omenirea “noi avem datoria să o rezolvăm şi este cu adevărat important să înţelegem că este o problemă care ne priveşte pe toţi“, a declarat prima femeie astronaut afroamericană care a zburat în spaţiu.

Cei care îndeamnă să salvăm Pământul se înşeală. Nu este vorba să salvăm Pământul ci să ne asigurăm că nu vom continua să-l pustiim până când nu va mai putea să ne susţină“, a mai susţinut ea, evocând “incredibila planetă albastră, puternică şi rezistentă“, pe care a văzut-o de la hubloul unei navete spaţiale în 1992.

Trebuie să fim foarte clari, este vorba de un examen de conştiinţă: Terra nu are nevoie de noi, noi avem nevoie de Terra. Şi în pofida dorinţei mele de a merge pe Marte, această planetă nu reprezintă un plan B pentru civilizaţia noastră, pentru specia noastră“, a mai avertizat Mae Jemison.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Mae Jemison Facebook/ Sir David Attenborough Facebook/ Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply