Get this Widget

STABILIT ÎN ROMÂNIA, cartea în care îți descoperi țara prin ochii unor străini

0

“Românii au impresia că sunt diferiți și că trăiesc într-o țară diferită. Așa și este. E clar că fiecare țară are calitățile ei unice, însă această țară și oamenii ei te incită. Nu poți să rămâi indiferent sau imobil. Te împinge să reacționezi”. Iar Nigel Shakespear a reacționat într-un mod extraordinar. A scris o carte.

Editura All le propune iubitorilor de literatură o colecție inedită de interviuri despre România, țara contrastelor.

“Stabilit în România”, carte semnată de activistul britanic Nigel Shakespear, a adunat în același volum poveștile unor străini cărora le-a plăcut atât de mult în România, încât au hotărăt să-și schimbe viața și să se stabilească definitiv aici.

Dezvăluirile făcute ne oferă nouă, românilor, posibilitatea să ne privim prin ochii lor. În primă instanță, România pare o fântână adâncă, greu de sondat pentru străinii care ne trec granița. Dar obișnuința de a ne denigra singuri și perseverența în autocritică plutesc la suprafață și sunt printre primele lucruri pe care le observăm, dacă ne îngăduim răgazul de a privi România prin prisma experiențelor cu care s-au confruntat străinii intervievați de Nigel Shakespear.

Este adevărat că latura mohorâtă a vieții de aici riscă să umbrească sclipirile de speranță, dar volumul de față este o pledoarie pentru redescoperirea României. Aflând ce cred străinii despre noi, învățăm să ne apreciem mai mult pe noi înșine și țara în care trăim.

La intersecția dintre umor și ironie, “Stabilit în România” prezintă o țară a contrastelor. De aceea, nu trebuie să pierdem din vedere nici realitățile dure cu care ne confruntăm, repercusiuni ale regimului comunist.

Corupția pândește la tot pasul, sistemul funcționează prost, drumurile sunt pline de gropi, conflictele interetnice clocotesc”, sunt păreri ale multora dintre cei intervievați în această carte. Dar, cumva, fiecare dintre aceștia a reușit să-și găsească identitatea în România, țara în care orice este posibil, totul este imposibil și nimic nu e ceea ce pare a fi.

Cu timpul, m-am mai obișnuit cu felul în care stau lucrurile aici, dar am început să caut un antidot pentru frustrare și pesimism. L-am găsit în ospitalitatea și în umorul prietenilor și colegilor români, în ironia și în hazul pe care îl fac pe seama absurdităților vieții; în capacitatea lor de a se bucura de viață și în toți cei care muncesc altruist pentru alții. Mulți dintre cunoscuți au un trai obișnuit, sunt oameni extraordinari și sufletiști. Viața a fost grea pentru ei. «Nu e ușor să te fi născut în România», mi-a spus odată un doctor renumit de aici. Evident exagerând, altcineva mi-a spus într-o zi: «Dacă ar trebui să înfrunți ceea ce înduram noi, ai fi la fel ca noi». Oamenii și-au creat mecanisme de adaptare”, notează Nigel Shakespear în partea de început a cărții.

Autorul ne oferă nouă, românilor, o lecție, îndemnându-ne să ne iubim țara, să o acceptăm așa cum este și să încercăm să dezvoltăm tot ce ne-a fost dat, tot ce am moștenit. Subtil, Nigel Shakespear ne transmite mesajul că a venit timpul să trecem peste latura mohorâtă a vieții de pe aceste meleaguri și să lăsăm sclipirile de speranță să inunde cotidianul

Cine este Nigel Shakespear?

Nigel Shakespear este un activist britanic care a trăit mare parte din viață în străinătate. Primul său contact cu Europa de Est a fost în timpul Războiului Rece, când a făcut parte din Armata Marii Britanii. Ulterior, a locuit un timp în Rusia în anii 1990, înainte de a începe să lucreze în cadrul programelor finanțate de Uniunea Europeană pentru zona Europei de Est.

În perioada 2003- 2013 s-a stabilit în România, colaborănd cu guvernul român pe proiecte pentru integrarea romilor în societate și îmbunătățirea condițiilor de viață ale acestora. Cu acest prilej, a călatorit prin toată țara, descoperind mentalitățile și obiceiurile din diverse zone ale României.

Fascinat de această țară a contrastelor și motivat de dorința localnicilor de a-i afla mereu părerea despre România, a hotărât să intervieveze mai mulți străini care s-au stabilit aici din diverse motive. Astfel, a ajuns să se aventureze într-o călătorie plină de întâmplări palpitante prin Transilvania, Maramureș și Banat. Interviurile, luate în perioada noiembrie 2011 – octombrie 2012, oferă o perspectivă amplă asupra României, surprinzând poveștile de viață ale mai multor străini, care au ajuns să iubească țara, cu toate aspectele ei, bune sau rele.

Autor: Ștefania Enache
Foto: All/ Pixabay.com/ Nigel Shakespear Facebook
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply