Get this Widget

Stresul este CONTAGIOS

0

Stresul poate fi transmis de la o persoană la alta, la fel ca o formă de răceală. Descoperirea a fost făcută de către cercetătorii americani, care au observat că stresul poate fi “luat” de la cei din jur, ca o afecțiune contagioasă.

O echipă de psihologi de la Universitatea din Saint Louis a încercat să afle în ce măsură oamenii sunt expuși la “stresul de gradul doi“.

În acest sens, cercetătorii au rugat un grup de voluntari să susțină un discurs în public sau să rezolve în minte o problemă de aritmetică în timp ce erau priviîi de alte persoane. Ulterior, aceștia au măsurat nivelurile de cortizol și au analizat o enzimă salivară, asociată cu stresul, atât în cazul voluntarilor participanți la experiment, cât și în cazul observatorilor.

Oamenii de știință au descoperit ca reacția la stres a observatorilor era “proporțională cu aceea a voluntarilor și nu era influențată de sex“. Stresul se poate transmite prin intermediul mai multor factori, cum ar fi tonul vocii, expresiile faciale, poziția corpului și chiar mirosul persoanei stresate, a constatat echipa de psihologi. “Am demonstrat că stresul se poate lua ca o boală contagioasă de la persoanele vizate de stres la observatori“, au explicat cercetătorii. “Faptul de a descoperi că, în cazul anumitor persoane, apar reacții de stres doar pentru că acestea privesc alți oameni în situații de stres a fost un lucru surprinzător pentru noi“, a declarat Tony Buchanan, profesor asociat la Departamentul de psihologie al Universității din Saint Louis.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply