Get this Widget

Suntem responsabili pentru moartea viețuitoarelor planetei

0

Omul este dușmanul cel mai de temut al tuturor viețuitoarelor de pe pământ. Prin acțiunile sale directe, se face vinovat de uciderea unui sfert dintre vertebratele terestre.  Mai mult, activitatea umană este răspunzătoare de declinul dramatic al populaţiei de insecte, 40% dintre specii riscând să dispară în următoarele decenii.

Apar dovezi tot mai clare că omul este dușmanul cel mai mare al vieții. Un studiu realizat de Facultatea pentru Ştiinţa Mediului şi Pădurilor (ESF) din cadrul Universităţii din New York relevă faptul că 28% din totalul deceselor în rândul vertebratelor terestre au fost provocate de oameni direct.

Ştim cu toţii că oamenii pot avea un efect substanţial asupra faunei şi florei. Faptul că suntem singurii din cele peste 35.000 de specii de vertebrate terestre din lume responsabili pentru mai mult de un sfert din decesele acestora ne oferă o perspectivă asupra dimensiunii efectului nostru. Şi asta este doar o cauză directă. Când iei în considerare şi dezvoltarea urbană şi alte schimbări de utilizare a terenurilor care reduc habitatele, devine clar că oamenii au un efect disproporţionat asupra altor vertebrate terestre“, a declarat profesorul Jerrold L. Belant de la ESF.

Omul, un vânător feroce

Cercetarea realizată de instituția din New York a luat în calcul cauza morţii a 42.755 de animale și a arătat că mai mult de un sfert din aceste decese au fost provocate direct de om.

Studiul a analizat morți la animale înregistrate pe tot globul în America de Nord şi de Sud, Europa, Asia, Africa şi Oceania. Astfel, oamenii de știință au studiat rezultatele necropsiilor înregistrate între anii 1970 şi 2018 pentru o mare varietate de specii, inclusiv mamifere, păsări, reptile şi amfibieni.

Este posibil ca omul să nu se facă vinovat doar de moartea unui sfert din viețuitoarelor pământului. Cercetătorii atrag atenția că, prin modul său de trai, omul a distrus habitatul natural al multor specii și a contribuit în mod direct la declinul acestora.

Este un apel la trezire. Luaţi în considerare ratele defrişărilor şi albirea recifelor de corali din cauza creşterii temperaturilor mării. Aceasta este încă o dovadă care trebuie adăugată la listă, un alt exemplu al efectului pe care îl avem pe planetă”, a avertizat profesorul Jerrold L. Belant.

Cea mai mare extincţie de pe Pământ

Nu doar vertebratele sunt puse în pericol de om. Un raport publicat în jurnalul Biological Conservation evidențiază faptul că în acest moment asistăm la cea mai mare extincţie de pe Pământ.

Prin activitățile sale, omul este vinovat de declinul dramatic al populaţiei de insecte, 40% dintre specii riscând să dispară în următoarele decenii.

Pierderea habitatului, utilizarea pesticidelor, boli, specii invazive şi schimbări climatice, toate la un loc construiesc tabloul declinului insectelor.

Insectele echilibrează sistemele naturale

Ceea ce nu realizează oamenii este că micuțele ființe pe care le ignoră și le consideră ca neavând niciun rol în viața lor sunt cele care echilibrează sistemelor naturale şi contribuie decisiv în existenţa altor specii sălbatice.

Oamenii de știință avertizează că “astfel de evenimente nu pot fi ignorate şi ar trebui să conducă la adoptarea unor măsuri decisive pentru evitarea unui colaps catastrofal al ecosistemelor naturale”.

Francisco Sanchez-Bayo de la Universitatea Sydney şi Kris Wyckhuys de la Universitatea din Queensland au atras atenția că, dacă nu modificăm modalităţile prin care ne producem hrana, în următoarele câteva decenii insectele vor înregistra un declin care se va îndrepta spre extincţie.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply