Get this Widget

Topul celor mai periculoase joburi

0

În România specialiștii în resurse umane evită să facă o clasificare a ocupațiilor în funcție de gradul de risc pe care îl implică. Se știe doar că anumite joburi sunt mai grele decât altele și că persoanele care le practică se expun unor primejdii. Neexistând o astfel de clasificare, automat nu apare nicio bonificație financiară pentru cei care acceptă să ocupe astfel de posturi.

Americanii întocmesc periodic clasamente ale celor mai periculoase meserii de la ei. Un astfel de studiu arată ca primele zece meserii cu risc crescut sunt: pescar de crabi imperiali, muncitor forestier, camionagiu, miner, pompier, polițist, gardă pentru transportul de valori, genist, gardă de coastă și bodyguard. Multe dintre profesiile practicate de salariații din SUA nu se întâlnesc și în țara noastră, dar dacă am face un top al celor mai grele meserii, atunci în cazul României lista este cu mult mai lungă.

Pompierii, polițiștii, minerii, taximetriștii, jurnaliștii, bodyguarzii, șoferii, geniștii, tăietorii de lemne, constructorii la înălțime, alpinistii utilitari, piloții, cascadorii, toți au locuri de muncă riscante. În plus, acestor categorii li se adaugă cea din care fac parte unii dintre muncitorii din metalurgie, din chimie și petrochimie etc.

Taximetriștii riscă foarte mult

Luate punct cu punct, multe dintre profesiile din țara noastră implică un grad de periculozitate crescut. În România, cei care au curajul să se angajeze ca taximetriști își asumă din start un mare risc. Cele mai multe probleme le au conducătorii auto care lucrează noaptea și care sunt obligați să facă față la tot felul de pericole. Nu sunt puțtine cazurile în care clienții refuză să plătească, iar șoferii care încearcă să-i convingă să le dea banii se aleg și cu o „bătaie bună”. În plus, există riscul ca printre cei transportați cu mașina să fie persoane care au consumat fie băuturi alcoolice, fie droguri. S-au înregistrat chiar multe situații în care unii taximetriști au fost omorâți doar pentru cei câțiva bănuți strânși în urma curselor efectuate.

Trebuie curaj pentru a șofa

Nici meseria de camionagiu sau șofer de TIR nu este una ușoară. Este vorba, în special, de transportatorii de cursă lungă. Un raport întocmit de Comisia Europeană arată că șoselele din țara noastră sunt printre cele mai periculoase. La fel se întâmplă și în cazul celorlalte state est-europene, dar și în cazul Greciei. Având în vedere cele spuse mai sus, e lesne de înțeles de ce în România profesia de șofer este una periculoasă. Riscul unui accident este foarte ridicat. E drept că nu doar profesioniștii au probleme, dar în cazul lor discutăm despre periculozitatea jobului. În plus, conducătorii care transportă substanțe chimice își asumă, la rândul lor, un risc.

Direct pe front

Militarii, polițiștii, pompierii și, mai nou, bodyguarzii fac parte dintr-o categorie specială. Profesioniștii din aceste sectoare au de înfruntat un inamic care în unele cazuri le poate fi fatal. În același grad de risc se înscriu și minerii care, atunci când intră în subteran, nu știu dacă se vor mai întoarce la suprafață. Și geniștii muncesc cot la cot cu pericolul. Există în țara noastră o grupă de salariați care are o meserie mai puțin întâlnită. Este vorba despre cei care activează în industria de armament și care desfac proiectilele vechi pentru a le reactiva.

Și jurnalismul este în top

Datele deținute de Institutul Internațional al Presei arată ca nici profesia de jurnalist nu este una ușoară. Anual cad „la datorie” zeci de ziariști. Într-un top al celor mai periculoase țări pentru reprezentanții mass-media s-ar detașa Irakul, urmat de Filipine, Mexic, Sri Lanka și Pakistan. Sunt zonele în care au murit cei mai mulți ziariști. De obicei, atunci când vorbim despre jurnaliști omorâți ne referim la corespondenții din zonele de conflict. Există cazuri în care reprezentanții presei cad pradă unor grupări mafiote, deranjate de un material publicat.

Ziariștii din România nu sunt feriti nici ei de riscuri. Nu au existat cazuri de execuții în rândul celor care activează în acest sector, dar nu sunt puține situațiile ân care oamenii de presă sunt bătuți, înjurați, scuipați de diverse persoane. Cele mai multe probleme le au în general ziariștii de investigații care însoțesc poliția în tot felul de acțiuni. Ei cad de multe ori pradă furiei infractorilor care, supărați că au fost descoperiți, se răzbună pe presă. Pe de altă parte, ziariștii se pot alege, din cauza stresului, cu boli de stomac sau de inimă.

Românii evită să se asigure

Deși au profesii riscante, românii nu sunt prea deschiși în fața posibilităților de a-și face asigurări de viață. În general, apelează la astfel de polițe militarii și jandarmii care lucrează în zone de conflict. Și aici sunt însă probleme deoarece multe dintre societățile de asigurări nu vor să încheie astfel de contracte din cauza probabilității mari de a plăti daune. În rest, ceilalți angajați care au profesii cu un anumit grad de risc nu apelează la firmele de asigurări.

Meserii periculoase

 • Piloți și personal de bord,
 • cascadori,
 • marinari,
 • militari,
 • jurnaliști,
 • mineri,
 • pompieri,
 • jandarmi,
 • polițiști,
 • bodyguarzi,
 • geniști,
 • șoferi,
 • tăietori de lemne,
 • constructori la înalțime,
 • alpiniști utilitari,
 • lucrători pe platformele petroliere,
 • angajați în industria de apărare,
 • salariați în metalurgie.

Fiecare cu boala lui

Pe lângă riscurile de accidentare pe care le au multe profesii, există meserii în care apar tot felul de boli profesionale. Dacă militarii, pompierii și polițiștii riscă să moară la datorie, tăietorii de diamante, de exemplu, pot avea probleme din cauza durerii în cot. Și e vorba de o durere la propriu. Alpiniștii utilitari care scapă de căzăturile de la înalțime se pot alege în timp cu tulburări musculo-scheletice cauzate de suprasolicitare. Cu aceleași probleme se confruntă și tăietorii de lemne, lucrătorii din sectorul hotelier, telefonistele, ceasornicarii, mecanicii, sportivii. Muncitorii care lucrează cu obiecte ascuțtite riscă să se rănească. Nici cei care stau prea mult la calculator nu scapă de afecțiuni. Un studiu realizat în Franța a arătat faptul că este necesară o adaptare a mobilierului de birou la statura persoanei care îl folosește pentru a nu apărea probleme de sănătate. Monitorul de la computer duce la o suprasolicitare vizuală, persoanele care îl folosesc fiind expuse unor radiații.

De boli profesionale nu scapă nici frizerii, croitorii sau gunoierii. Va întrebați poate care este riscul unei persoane care nu face altceva decât să mânuiasca foarfecele. Ei bine, nu tăietura! Pe lânga problemele de natură dermatologica, frizerii se pot îmbolnăvi de astm, bronșită cronică sau pot face emfizem pulmonar. Același lucru se poate întâmpla și în cazul croitorilor sau gunoierilor. Aceștia din urmă, pe lângă faptul că au o meserie murdară la propriu, sunt în pericol și din cauza bolilor pe care le pot contacta de la deșeurile menajere pe care le manevrează.

Nici medicii sau asistentele nu au imunitate. Există cazuri în care chirurgii au contractat tot felul de boli în timpul unor intervenții. Cele mai grave sunt hepatitele și SIDA. Din neglijență sau din cauza ghinionului, doctorii s-au înțepat în timpul unor operații și în acest fel au ajuns să ia viruși dintre cei mai periculoși. Profesorii din țara noastră se pot îmbolnăvi cel mai adesea din cauza cretei utilizate pentru a scrie pe tablă. Praful produs de aceasta le afectează căile respiratorii și plămânii.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply