19 martie 2024
5.5 C
București

Viața merge mai departe! Maratonul transplanturilor salvatoare

Înțelepciunea unor familii, care aleg ca din necazul lor să ofere un strop de speranță altor  oameni, a făcut posibilă realizarea unui adevărat marator de intervenții de transplant renal la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi. Și la Institutul Clinic Fundeni, echipele de profesioniști au efectuat, în ultimele 48 de ore, două transplanturi de ficat.

Patru transplanturi renale la Iași

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, medicii Centrul de Transplant Renal din cadrul Spitalului „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi au efectuat patru transplanturi renale.

Este o activitate foarte intensă în aceste zile la Spitalul Parhon, în condiţiile în care este singurul centru din ţară unde se continuă activitatea de transplant de rinichi. În cursul zilei de ieri o echipă de medici urologi din cadrul unităţii noastre s-a deplasat la Bucureşti pentru a preleva rinichii unei persoane aflate în moarte cerebrală şi pentru a-i aduce la Iaşi. Rinichii au fost transplantaţi în cursul nopţii de duminică spre luni”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Ionuţ Nistor.

Rinichii recoltați de la un pacient aflat în moarte clinică la  Spitalul Clinic de Urgență Bucureștiau fost transplantați unor bărbați din Iaşi care făceau dializă de mai mulţi ani.

De la pacientul din București s-au mai recoltat ficatul, cordul și cornea. Ficatul a ajuns la Institutul Clinic Fundeni, acolo unde echipa condusă de Dr. Doina Hrehoreţ a oferit o șansă la viață unui pacient a cărui unică speranță era transplantul.

Cordul a fost prelevat de o echipă a Eurotransplant, salvând viaţa unui cetăţean european, în timp ce corneea a ajuns la Spitalul Militar Central din Bucureşti.

O nouă prelevare de organe în doar câteva zile

Iar lupta medicilor pentru viață a continuat, o nouă prelevare de organe fiind efectuată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

„Nu doresc nimănui să simtă durerea pe care o am acum în suflet. Singura mângâiere este să îi respect dorinţa lui de a fi donator de organe. Suntem de 17 ani împreună. El a fost lumina vieţii mele, eu am fost raţiunea lui de a trăi”, este mesajul soţiei unui tânăr de 38 de ani, aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, care a găsit puterea de a transforma propria suferinţă în şansa la viaţă pentru alţi semeni necunoscuţi.

 Echipa ATI şi de coordonare a unității medicale din Bihor, formată din Dr. Silviu Turcus, Dr. Călin Timar, as. Otto Gergely şi Dr. Carmen Pantiş, şi-a dublat efortul și a făcut posibil ca un gest de o asemenea încărcătură emoţională să nu fi fost în zadar.

Efortul şi dăruirea lor au fost preluate de alţi profesionişti dedicaţi, echipa de prelevare a Institutului Clinic Fundeni, formată din Dr. Genady Vatachki, Dr. Alexandru Onofrei, as. Rodica Dinu, încheind cu succes intervenţia de prelevare atât a ficatului, cât şi a rinichilor.

Astfel, la Institutul Clinic Fundeni, echipa de profesionişti condusă de Conf.Dr. Vlad Braşoveanu, alături de echipa ATI coordonată de Dr. Ruxandra Fota, a redat în noaptea ce a trecut speranţa pentru un pacient prin transplant hepatic. Alţi doi pacienţi vor putea spune că trăiesc o minune, viaţa lor schimbându-se în bine în urma intervenţiilor de transplant renal. Transplantele de rinichi se vor desfăşura la Spitalul Clinic „Dr. C.I.Parhon” din Iaşi. Apreciem, mai mult ca oricând, efortul tuturor echipelor medicale, profesionalismul şi dedicarea cu care îşi fac datoria în aceste zile dificile. Mulţumim Serviciilor de Ambulanţă şi echipajelor SMURD pentru sprijinul acordat şi promptitudinea cu care au răspuns întotdeauna solicitărilor Agenţiei Naţionale de Transplant”, precizează, pe pagina de Facebook, Agenția Națională de Transplant.

Mobilizare de forțe la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi

De altfel, chiar în cursul zilei de luni, medicii de la Centrul de Transplant Renal din cadrul Spitalului „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi au reintrat în sălile de operație pentru a realiza și celelalte două transplanturi renale.

Unul dintre beneficiari este un bărbat de 56 de ani, care era în programul de dializă de peste 10 ani, cu boală polichistică, o boală genetică. Cel de-al doilea pacient, de 36 de ani, începuse în 2017 şedinţele de dializă.

Coordonatorul Centrului de Transplant Renal din cadrul Spitalului „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi, prof.univ.dr. Adrian Covic, speră ca pentru toţi cei patru pacienţi aceste intervenţii să fie o nouă şansă la viaţă.

S-a făcut al şaptesprezecelea transplant renal de anul acesta. E o serie consecutivă de două recoltări de la cadavru. Vorbim de pacienţi donatori, pentru care le suntem recunoscători familiilor din Oradea şi din Bucureşti. Acest gest de umanitate dă o şansă în aceste condiţii de criză pacienţilor să îşi reia o viaţă normală. Aceste intervenţii sunt un efort absolut colosal al echipei de chirurgi. O echipă de tineri chirurgi urologi care s-au deplasat cu ambulanţa la Bucureşti, au recoltat rinichiul acolo, l-au adus aici. Imediat ce au ajuns au intrat cu alţi colegi de-ai lor în sală şi au operat până în toiul nopţii. Au plecat acasă, iar în cursul acestei dimineţi s-au apucat de un nou transplant, rinichiul venind aseară în jurul orei 23,00, cu avionul, de la Bucureşti. Deci, practic, sunt chirurgi care au operat non-stop peste 12 ore sau au fost în activitate specific”, a explicat prof.univ.dr. Adrian Covic.

Pentru reuşita intervenţiilor de transplant a fost nevoie de o mobilizare exemplară a întregului corp medical al Spitalului Parhon, de la rezidenţii care au stat şi au ajutat medicii pe parcursul a două – trei gărzi consecutive, până la nefrologi, laboranţi, imunologi.

Pacienţii candidaţi au fost în număr de patru la o tură, cinci la altă tură. Toţi a trebuit să fie testaţi, pentru a fi COVID negativi, toţi au fost testaţi pentru a fi compatibili, toţi a trebuit să fie investigaţi în urgenţă, în multiple planuri, fără să intersecteze traseele, fără să existe risc de compromitere virusologică sau imunologică. Absolut incredibil din punct de vedere al „orchestrei simfonice”. Pot spune că prima pereche deja este bine, complet detubaţi, urinează, sunt într-o situaţie foarte bună. A doua pereche aşteptăm să iasă din sală. Cred că deocamdată semnele sunt bune. Suntem obosiţi, dar fericiţi”, a mai spus prof.univ.dr. Adrian Covic.

Puterea de a dărui şi ajuta, solidaritatea, profesionalismul şi responsabilitatea salvează vieți.

Autor: Sofia Filip
Foto: Agenția Națională de Transplant/ Vlad Brașoveanu Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei