Get this Widget

Cele 17 lucruri pe care NU este bine să le treci în CV

0

Managerii de resurse umane primesc pentru fiecare slujbă disponibilă sute sau chiar mii de CV-uri. Timpul scurt pe care îl au la dispoziție nu le permite să se aplece cu prea mare atenție asupra fiecărui candidat în parte, prin urmare alocă cel mult șase secunde pentru un CV.

De aceea este foarte important să-ți întocmești cu mare grijă CV-ul. Poți rata slujba vieții tale din cauza unei mici greșeli de tipar, al așezării deficitare în pagină sau din cauza utilizării unui font nepotrivit. Specialiștii în resurse umane au identificat 17 lucruri pe care nu este bine să le treci într-un CV.

 1. Obiectivul carierei: În momentul în care aplici pentru o poziție, este clar că vrei job-ul respectiv. Se poate admite o singură excepție: în situația în care schimbi cu totul industria și atunci poți să incluzi scurte referiri.
 2. Experiențele de muncă irelevante: Da, se prea poate să fi fost “regele preparării de milkshake –uri” la restaurantul la care ai lucrat part-time în timpul studiilor. Dar, dacă nu ai în vedere să păstrezi acest titlu în toată activitatea profesională, este timpul să renunți la acest tip de detalii.
 3. Datele personale: Nu este cazul să incluzi starea civilă, orientarea religioasă sau numărul de asistență socială. Este posibil ca în trecut să fi fost incluse în formatul standard de CV, dar acum este ilegal ca angajatorul să solicite aceste informații așa că nu este neapărat necesar să le oferi.
 4. Hobby-urile tale: Nu interesează pe nimeni. Dacă nu sunt relevante pentru job-ul pentru care aplici este pierdere de spațiu și pierdere de timp pentru managerul de resurse umane
 5. Vârsta: Catherine Jewel, autoarea volumului “Un nou CV, o nouă carieră” susține că , dacă nu vrei să ajungi în situația de a pierde din cauza vârstei, este momentul să îndepărtezi din CV data absolvirii.
 6. Referințele : Dacă angajatorul dorește să vorbească cu cei care îți oferă recomandările, te vor anunța. În acest caz este de dorit să anunți în avans pe cei care îți oferă recomandări că vor fi sunați. “Dacă menționezi la finalul documentului:RECOMANDĂRILE SUNT DISPONIBILE LA CERERE vei economisi spațiu prețios”, susține Eli Amdur, formator profesional.
 7. Pronumele personale:CV-ul tău nu ar trebui să conțină: “Eu, al meu, mie, ea”, potrivit opiniei formatorului Tina Nicolai, fondatoarea Resume Writers Inc. “ Nu-ți redacta CV-ul la persoana a treia sau la persoana I, se subînțelege că este vorba despre tine și de experiența ta”
 8. Datele de contact : Trebuie menționată doar adresa de poștă electronică profesională. Dacă încă utilizezi adrese cu nume exotice, este timpul să renunți la ele. Îți ia doar un minut sau două să îți faci o adresă și e gratis.
 9. Cuvintele redundante:Elimină cuvintele care nu sunt neapărat necesare, de exemplu cuvântul “telefon”. Specialiștii în HR susțin că nu este necesar să pui acest cuvânt înaintea actualului număr .
 10. Datele de contact de la actualul loc de muncă: Eli Amdur consideră că “nu este doar periculos, este stupid. Chiar vrei ca viitorul angajator să sune la actualul loc de muncă? Cum te vei descurca în această situație? Și, apropo, actualul angajator poate monitoriza poșta electronică, dar și apelurile telefonice. Așa că , dacă nu vrei să fii concediat sau chiar acuzat de furt de informații, atunci renunță la datele de contact de la serviciu”.
 11. Datele de contact social-media care nu au legătură cu poziția pe care o vizezi: Link-urile la bloguri de opinie sau contul instagram, care nu au legătură cu noile atribuții de serviciu, nu au ce să caute în CV. “Candidații care tind să creadă că paginile personale social-media sunt ceva valoros pot risca să ajungă în coloana cu RESPINȘI. Totuși, conturile profesionale, cum este LinkedIn, care pot avea legătură directă cu poziția vizată, pot fi păstrate în CV”, susține Tina Nicolai.
 12.  Informații despre salariu: “Unele persoane trec în CV chiar și veniturile obținute la job-urile part-time din timpul studiilor”, afirmă Tina Nicolai. Este o informație complet inutilă și ar putea da și un mesaj eronat. La rândul său, Amy Hoover, președinte al Talent Zoo, atrage atenția că nu este recomandat să precizezi în CV valoarea salariului pe care îl dorești: “CV-ul este un document despre experiența ta profesională și despre abilitățile tale. Discuția despre salariu apare în timpul interviului de angajare”.
 13. Fontul: “Nu utiliza fontul Times New Roman, sau alte fonturi serif, sunt demodate. Utilizați fontul standard- Arial ”, explică Amy Hoover. Trebuie să ai grijă și la marimea corpului de literă, scopul tău este ca documentul să arate bine, dar și să fie ușor de citit.
 14. Cuvinte enervante. CareerBuilder a întrebat 2.201 manageri de resurse umane din SUA care sunt cele mai întâlnite cuvinte care îi determină să respingă CV-urile? Ei au invocat următoarele cuvinte sau fraze : “Sinergie”, “cel mai bun din generația mea”, “gândesc neconvențional”. Managerii de resurse umane caută în CV cuvinte ca ”rezolvat”, “lansat”, “ gestionat”, “dobândit”, dar utilizate cu moderație.
 15. Motivele pentru care părăsești actuala poziție în companie. Cel mai adesea, candidații gândesc: “dacă le explic motivele pentru care părăsesc actualul post în CV, poate mi se îmbunătățesc șansele”. Tina Nicolai susține că acest mod de gândire este greșit. “Este irelevant să explici în CV de ce vrei să pleci dintr-o companie. Nu este nici momentul, nici locul. Aceste lucruri se vor lămuri în timpul interviului”.
 16. Rezultatele obținute în școală:Odată ce ai absolvit, notele obținute devin irelevante. Dacă ești proaspăt absolvent și ai rezultate excepționale, este în regulă să le treci în CV, dar dacă ai absolvit de mai bine de trei ani și nu ești printre primii trei, renunță la aceste informații.
 17.  Fotografia: Atașarea fotografiei la CV s-ar putea să devină normală cândva, dar în acest moment este ciudată și distrage atenția.
Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply