Get this Widget

Danezii oferă plimbări gratuite cu caiacul…pentru adunat gunoiul

0

Pe unele căi navigabile europene a apărut o flotă de caiace  dotată cu un accesoriu neobișnuit … un coș de gunoi. Aceste bărci verzi sunt gratuite, dar voluntarii trebuie să lucreze pentru călătoria lor și trebuie să  colecteze deșeurile plutitoare.

Inițiativa aparține GreenKayak, o organizație nonprofit de mediu din Danemarca, care are își propune să curețe canalele continentale, râurile și lacurile.

Voluntarii pot lua unul dintre caiacele colorate de două persoane ale proiectului, echipate cu padele, veste de salvare și colectoare de gunoi. În timp ce se bucură de peisajul rural, kayakerii pot scoate gunoiul din apă și pot umple  coșul de gunoi de la bord.

Inițiatorii  au fost inspirați pentru conceperea acestui proiect în timp ce savurau o felie  de pizza pe una din băncile cu vedere la canal. Au zărit resturi de pește și alte gunoaie care pluteau pe apă. Au sărit în apă îmbrăcați și au adunat resturile, dar au realizat că acest fapt cu greu putea fi socotit o soluție pe termen lung, așa că s-au gândit la alte soluții pentru ajunge la deșeuri.

Nu puteți să vă scoateți cămașa și să sariți, dar puteți ajunge într-un GreenKayak și așa  veți avea un rezultat“, a declarat Tobias Weber-Andersen, unul dintre fondatorii proiectului, pentru USA Today.

Deși încă este încă în fază incipientă, proiectul urmărește să  se extindă la un nivel mai mare .

Tone de deșeuri ajung anual în oceanele lumii

Potrivit cifrelor ONU referitoare la statisticile de mediu înconjurător, aproximativ 13 milioane de tone de deșeuri de plastic ajung anual în oceanele lumii, majoritatea plutind  de-a lungul râurilor din surse terestre. Această poluare dăunează vieții marine, reduce biodiversitatea și poate dăuna sănătății umane.

Un studiu efectuat pe ecosisteme de apă dulce din Europa de către Earthwatch a constatat că aproape 38% din deșeurile identificate pe în căile navigabile constau în obiecte din plastic legate de consumatori, cum ar fi sticle de băuturi, ambalaje alimentare și boboci de bumbac. Alte deșeuri constau, în mare parte, din obiecte neplastice, din bucăți de plastic neidentificate sau deșeuri industriale, agricole sau de pescuit.

După cum arată graficul de mai sus, cinci dintre primele 10 articole din plastic cele mai răspândite, care au fost cele mai răspândite aruncate, sunt legate de alimente.

Parlamentul European a aprobat interzicerea materialelor plastice de unică folosință, cum ar fi paiete, pungi de cumpărături și bucăți de bumbac, care va intra în vigoare până în 2021.

Deșeurile nu mai ajung în oceane

Folosirea caiacelor pentru a curăța căile navigabile contribuie la eliminarea unei părți din aceste deșeuri înainte ca acestea să ajungă în oceane. De la inițiativa lansată în 2017, voluntarii au colectat mai mult de 10.000 de kilograme de deșeuri plutitoare de pe căile navigabile din Europa, iar proiectul este în creștere.

De la primele colectări de gunoi de la Copenhaga și Aarhus, proiectul s-a extins în mai multe locații din Danemarca, iar în Irlanda, Norvegia și Germania sunt disponibile alte floritle  de curățare.

Astfel de inițiative de mediu contribuie la creșterea gradului de conștientizare a problemei în creștere a deșeurilor, în special a materialelor plastice eliminate, și a atenției acordate asupra necesității de a respecta mediile marine.

Autor: Corina Gheorghe
Foto/ video: Word Economic Forum/ GreenKayak
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply