Get this Widget

Dependența de mobil…îngrașă

0

Oamenii au cu telefonul personal o relație din ce în ce mai strânsă, ajungând chiar în stadiul dezvoltării unei dependențe de mobil. Sunt persoane care nu se pot despărți de mobil nici în cele mai intime momente, luând telefonul cu ei până și în baie.

Dependența de mobil…îngrașă și contribuie la dezvoltarea a numeroase afecţiuni potenţial mortale. Este semnalul de alarmă tras de oamenii de știință de la Universitatea Simon Bolivar (SBU) din Columbia, care au pus la punct un studiu ce relevă că persoanele aflate la vârsta adultă tânără care utilizează telefoanele mobile mai mult de de cinci ore pe zi au un risc cu 43% mai mare de a dezvolta obezitate şi alte afecţiuni asociate, inclusiv boli cardiace.

Petrecerea unui timp îndelungat în faţa telefonului mobil contribuie la dezvoltarea unor comportamente sedentare şi reduce timpul dedicat activităţii fizice, crescând riscul de deces prematur, diabet, boli cardiace, diferite tipuri de cancer, disconfort osteoarticular şi simptome musculo-scheletice“, a precizat Mirary Mantilla-Morron, specialistă în reabilitare vasculară şi pulmonară la Universitatea Simon Bolivar (SBU) din Columbia.

Studiul, desfăşurat în perioada iunie-decembrie 2018, a avut ca subiecți 1.060 de studenţi, 700 femei şi 360 de bărbaţi, cu vârste de 19-20 de ani, care frecventau Facultatea de Ştiinţe Medicale a SBU.

În urma analizelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că studenţii care folosesc un timp îndelungat telefoanele mobile ”au o probabilitate de două ori mai mare de a consuma băuturi răcoritoare, alimente fast food, dulciuri, snackuri şi de a avea o activitate fizică redusă”.

Mantilla-Morron, care este şi autoarea principală a studiului, spune că este ”important ca populaţia să ştie şi să fie conştientă de faptul că, deşi tehnologia mobilă este fără îndoială atractivă pentru funcţiile sale multiple, portabilitate, confort, acces la numeroase servicii, surse de informaţie şi divertisment, ar trebui să fie folosită şi pentru îmbunătăţirea obiceiurilor şi comportamentelor sănătoase”.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply