Get this Widget

Genny gătește la Ordinea Zilei: Ciocolată de casă

0

Atunci când vreți să mâncați ceva dulce, este cel mai indicat să consumați un preparat gătit în casă. În felul acesta aveți controlul tuturor ingredientelor pe care le utilizați.

Pentru iubitorii de ciocolată, m-am gândit la un desert pe care mulți dintre noi îl mâncau în copilărie: ciocolată de casă.

Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 400 g de zahăr tos
  • 3 pliculețe de zahăr vanilat
  • 80 ml. de apă
  • 150 gr. de unt cu 80% grăsime
  • 300 gr. de lapte praf (recomand laptele praf integral, cel de cofetărie, special  pentru dulciuri)
  • 70 gr. de cacao
  • Opțional puteți folosi circa 100 gr. de nuci, alune, migdale, merisoare confiate, stafide, coji de portocală confiate, etc.

Ciocolata de casă a fost unul dintre dulciurile preferate ale copilăriei. Bunica ne pregătea destul de des acest desert, uneori simplu, alteori cu nuci sau alune, cu vanilie sau rom.

Dacă vreți să aveți un preparat gustos este important ca ingredientele să fie de calitate. Cacaua trebuie să fie neagră și aromată, laptele praf să aibă un gust plăcut (să nu aibă miros specific prea puternic), iar untul trebuie să fie gras și proaspăt.

Mod de preparare:

Se pun la fiert apa, zahărul și zaharul vanilat până se formează un sirop. În funcție de cât de dens este siropul, ciocolata va fi mai moale sau mai uscată.

Consistența siropului se verifică punând o picătură între degetul mare și cel arătător. Dacă atunci când apropiați degetele, siropul se întinde, este bun și dens.

Se ia vasul de pe foc și se adaugă untul care se va topi repede. Trebuie doar să amestecați un pic până se omogenizează.

Cacaua și laptele praf se amestecă, după care se cerne totul. Treptat punem mixul de lapte praf și cacao în siropul pregătit mai devreme și amestecăm continuu pentru a nu se forma cocoloașe.

Pentru că cicolata are tendința să se întărească, trebuie să ne mișcăm destul de rapid. În acest amestec putem încorpora nuci, alune, migdale, merișoare confiate, stafide sau coji de portocală confiate.

Tapetăm o formă cu folie alimentară din plastic și adaugăm ciocolata. O nivelăm frumos și o lăsăm într-un loc răcoros pentru 3-4 ore. Mare atenție! Ciocolata nu se răcește în frigider!

După ce am lăsat ciocolata să se odihnească, folosim un cuțit cu lama ușor umezită pentru a tăia tablete din acest desert absolut delicios.

Nu uitați de ingredientele principale: dragoste din belșug și multe zâmbete!

Poftă bună!

Autor: Genny Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply