Get this Widget

Colesterolul ridicat ne afectează creierul

1

Colesterolul ridicat ne afectează creierul. O echipă de cercetători americani de la Universitatea Davis din California a reușit să demonstreze în urma unor studii că un nivel ridicat al colesterolului nu influențează doar sănătatea cardiovasculară, ci și buna funcționare a creierului.

A fost deja sugerată legătura dintre nivelul ridicat al colesterolului și riscul crescut de demență, implicit de Alzheimer, iar cercetările desfășurate la Universitatea Davis merg mai departe, stabilind o relație directă între colesterol și prezența plăcilor amiloide în creier. Aceste depozite sunt caracteristice bolilor neurodegenerative cum ar fi Alzheimer.

Specialiștii americani au analizat prin scanare caracteristicile cerebrale a circa 200 de persoane în vârstă (femei și bărbați), afectate sau nu de demență ușoară.

Rezultatele au arătat că o valoare ridicată a colesterolului “rău” și una scăzută a colesterolului “bun” se asociază cu depozite mai mari de beta-amiloidă (ce constituie placa amiloidă), în timp ce niveluri ridicate de colesterol “bun” și scăzute de colesterol “rău” se corelează cu concentrații mai mici de beta-amiloidă.

Prin urmare, spun cercetătorii, este importantă urmărirea îndeaproape de a nivelurilor de colesterol, nu numai pentru sănătatea vasculară, ci și pentru facultățile cerebrale. Medicul de familie va aprecia dacă este necesară aplicarea unui tratament de scădere a colesterolului, independent de riscul cardiovascular, la vârstnicii la care nivelurile sunt la limită și care dau semne de declin cognitiv ușor, cum ar fi pierderile de memorie.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.