Get this Widget

Genny gătește la Ordinea Zilei: Tort cu cremă de vanilie

0

Tortul este un desert complex, pe care multe doamne se feresc să-l pregătească de teama unui eșec. Dacă urmați rețeta de mai jos, vă garantez că o să le oferiți celor dragi un desert  absolut fabulos. Vă propun să pregătim un tort cu cremă de vanilie.

Pentru un blat pregătit într-o formă rotundă de 26 cm. aveți nevoie de următoarele ingrediente:

 •  9 ouă
 • 250 gr zahăr (pudră)
 • 300 gr făină (000)
 • 2 esențe de vanilie
 • 40 ml ulei
 • 2 sticluțe de apă rece (se folosesc recipientele de la esență)

Pentru decor: frisca vegetala și ornamente din marțipan

Mod de preparare:

Reușita blatului constă în mixarea îndelungată a zahărului cu ouăle la temperatura camerei, dar și a clătirii cu apă rece a vaselor în care se mixează compozițiile. Cu cât mixăm mai mult, cu atât blatul nostru va crește mai mult și va fi mai pufos.

Fără vanilie blatul are gust de ouă, de omletă. NU am folosit niciodată praf de copt la blaturile de tort! Aerul acumulat în albușurile bătute spumă este cel mai bun agent natural de afânare (creștere).

Albușurile se bat spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr până obținem o spumă densă și lucioasă. Gălbenușurile se mixează cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr, iar când compoziția a devenit o cremă groasă se adaugă treptat esențele și cu sticluța de esență rămasă goală și adaugăm apa. Mixăm totul și apoi adaugăm uleiul treptat.

Adaugăm albușurile peste crema de gălbenușuri (niciodată invers) amestecând ușor, apoi punem făina și omogenizăm ușor amestecând cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus.

Se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor la foc mediu până se rumenește ușor deasupra.

Un alt secret e să nu deschizi cuptorul, altfel blatul ți se va lăsa. La fel de important e ca temperatura cuptorului să nu depășească 180 de grade Celsius. După ce s-au rumenit maginile, poți să mai reduci temperatura. Totul e gata în aproximativ 45-50 de minute.

Ingrediente pentru crema de vanilie:

 •  600 ml lapte
 • 6 gălbenușuri
 • 200 g zahăr
 • 70 g faină sau 40 g amidon
 • miezul de la un baton de vanilie
 • un vârf de cuțit de sare

Laptele se pune la fiert împreună cu păstaia de vanilie despicată (se pun atât miezul cât și păstaia goală).

Se amestecă cu mixerul gălbenușurile împreună cu zahărul și sarea până ce amestecul s-a deschis la culoare și a devenit spumos. Se adaugă făina și se mixează mai departe doar câteva secunde, până s-a încorporat. Nu trebuie amestecat mult după adăugarea făinii sau amidonului! Se scoate păstaia de vanilie din laptele fierbinte și se toarnă peste amestecul din bolul mixerului. O să observați cum compoziția devine fluidă și spumoasă.

Puneți toată compoziția în recipientul în care ați fiert laptele și puneți cratița cu crema pe foc mic și amestecați constant cu o spatulă, având grijă să nu se prindă de fundul sau de pereții vasului. Este foarte important acest aspect! Crema se încălzi treptat până la fierbere, se va îngrosa și va trebui fiartă câteva minut. Eu am fiert-o cinci minute. Crema se va răcori în câteva ore, ajungând la temperatura camerei.

După ce crema s-a răcit, puteți asambla totul și îl puteți orna așa cum vă place.

Nu uitați de ingredientele principale: dragoste din belșug și multe zâmbete!

Poftă bună!

Autor: Genny Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply