Get this Widget

Genny gătește la Ordinea Zilei: Zacuscă de ghebe cu turte pe plită

0

Mai avem câteva zile până la Paști și m-am gândit să vă vin în ajutor cu două rețete de post. Dar de mâine trecem la lucruri mai serioase, pentru că vine vremea frământatului de cozonaci și de pască.

Până când ne apucăm de cozonaci, pască și alte delicii bune de pus pe masa de Paști, vă prezint o zacuscă moldovenească de ghebe  pe care o puteți mânca întinsă generos pe niște turte perpelite pe plită.

Pentru zacusca de ghebe aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 5 kg. de ghebe
  • 4 kg. de ceapă
  • 1 kg. de morcovi
  • 7 kg. de ardei capia sau gogoșari (de preferat copți)
  • 100-200gr. de bulion
  • piper boabe
  • Sare
  • foi de dafin
  • 1l de ulei

Mod de preparare:

Pregătim borcanele, le spălăm bine și le sterilizăm în cuptorul cu microunde patru minute sau în cuptorul aragazului 15 minute.

Ciupercile le alegem de impurități, apoi le spălăm în mai multe ape. Într-o oală încăpătoare adaugăm ciupercile spălate, peste care turnăm apă cât să cuprindă și le punem la fiert. Fierbem ciupercile până se lasă la fundul oalei. Oprim flacăra, scoatem ghebele într-o strecurătoare și le trecem sub jetul de apă. Le lăsăm la scurs. Este preferabil ca înainte de a le toca prin mașină să le scurgem foarte bine de apă.

Într-un vas încăpător ( de preferat un ceaun sau o cratiță din inox cu fund dublu), adăugăm uleiul pe care îl încălzim. Peste uleiul încins punem ceapa pe care o gătim până ce devine sticloasă cu marginile ușor arămii. Nu uitați să amestecați continuu! Peste ceapa călită, adăugăm morcovul, gogoșarii sau ardeii (cruzi, dați prin mașina de tocat sau copți și tocați mărunt la cuțit).

Lăsăm totul la foc potrivit. După o jumătate de oră, adăugăm sarea și foile de dafin. Adăugăm și ghebele pe care le-am trecut prin mașina de tocat. După ce am pus ciupercile, lăsăm totul să mai fiarbă 35-40 minute la foc mic.

Punem și pasta de tomate și mai fierbem zacusca încă 20 minute, amestecând din când în când pentru ca produsul să nu se prindă de fundul cratiței. Adăugăm și piperul boabe.

Zacusca este gata atunci când uleiul iese la suprafață.

Umplem borcanele, înfiletăm bine cu capac și le punem la sterilizat la bain-marie. Zacusca de ghebe este gata! Cantitatea estimată la final este 28-32 borcane de 400gr.( în funcție de cât este de scăzută zacusca).

Zacusca merge de minune cu turte pe plită

Iar pentru cei care vor să se delecteze cu această minunată zacuscă de ghebe, am o propunere de nerefuzat: turte pe plită.

Pentru zece turte aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg. de făină
  • 500 ml. de apă călduță
  • 50 gr. de drojdie
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță cu vârf de sare
  • 50 ml. de ulei

Cum se prepară turtele pe plită:

Din ingredientele menționate frământăm un aluat pe care îl lăsăm la dospit până își dublează volumul.

Aluatul îl împărțim în zece bucăți egale. Presărăm pe suprafața de lucru făină și formăm bile de aluat pe care le modelăm până ce devin elastice și nelipicioase.

Întindem fiecare bilă cu sucitorul până ajunge la diametrul dorit.

Coacem turtele pe ambele părți până când încep să crească și devin rumene.

Atunci când gătiți, indiferent de ce preparat pregătiți, să nu uitați să adăugați și ingredientele mele secret: multă dragoste și un strop de bunătate infinită!

Poftă bună!

Autor: Genny Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply